Kamenný Újezd nejlépe splnil kritéria soutěže. „Žije bohatým společenským životem, systematicky pracuje s dětmi a mládeží. Příkladná péče je o čistotu a vzhled obce, na které se podílejí místní občané,“ uvedl náměstek hejtmana Ivo Grüner.

„V obci panuje příjemná atmosféra a duch pospolitosti,“ dodal Grüner s tím, že již tradičně zde probíhají farmářské trhy, skvěle pracuje Divadelní spolek Padlých holek, holubáři, Sokol, hasiči a další spolky. V obci byla také vybudována nová mateřská škola.

Kromě zlaté stuhy pro vítěze převzalo ocenění ještě dalších 13 obcí. Modrou stuhu za společenský život získal Pačejov na Klatovsku, Bílou stuhu za činnost mládeže Újezd u Svatého Kříže na Rokycansku a Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí Tlučná na severním Plzeňsku.

Ocenění získaly i další obce

„Tlučná zakládá nové parkové plochy, systematicky postupuje při výsadbě a obnově vegetace. Příkladná je také údržba zeleně. V původně hornické obci není díky rekultivaci výsypky a obnově veřejných prostranství po bývalé důlní činnosti téměř stopy,“ řekl Grüner.

Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu připadla Rakové na Rokycansku. „Spolupráce spočívá v zapůjčování zemědělské techniky při úklidu obce, opravě polních cest, vyřezávání náletových dřevin či při práci v lese. Díky spolupráci se zemědělci nemá obec problém s bioodpady,“ popsal Grüner.

Dalšími oceněnými jsou Rabí na Klatovsku s Cenou hejtmana a Příchovice na Plzeňsku, kterým náleží Cena Rady Plzeňského kraje. Diplom za moderní knihovnické a informační služby náleží Bezdružicím, za vzorné vedení kroniky Bukové, Cena za spolkový život a občanskou společnost Starému Sedlišti, Fulínova cena za kvalitní květinovou výzdobu připadla Řenčům a zlatou cihlu za příkladné stavby na venkově dostaly obce Chotěšov, Všekary a Hlince.

Vítězná obec postupuje do celostátního kola soutěže. O celkovém vítězi a nositeli titulu Vesnice roku 2018 se rozhodne v polovině září.