„Nebudete tomu věřit, koho jsme si stoply. Martina!“ říkají Jahu a Darja na videu, které sdílely na stránkách závodu. V metru na Karlově náměstí ve směru na Černý Most přemluvily řidiče přijíždějícího vlaku, aby k němu mohly nastoupit, nakonec si ho vyzkoušely i řídit.

Cestující v ohrožení

„Dej tomu plnou palbu,“ hecovaly se holky během řízení a dělaly si ještě legraci, aby nevykolejily. Jenže video neuniklo pozornosti ostatních cestujících MHD. „Opravdu mohou řídit pražské metro dívky sotva osmnáctileté, navíc v běžném provozu s cestujícími?! Řízení se šoférem Martinem se dle videí a textu stalo v den počátku závodu 3. srpna kolem poledne na trati B od stanice Karlovo náměstí na Černý Most. Byla tak ohrožena bezpečnost stovek pasažérů!“ poslal do redakce Blesk.cz jeden z nich.

 

To ale vyvrací tisková mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková. „Pasažéři ani bezpečnost provozu nebyla bezprostředně ohrožena, z hlediska norem a předpisů je však toto samozřejmě nepřípustné,“ uvedla s tím, že situaci ale s řidičem budou řešit. „Jedná se o selhání strojvedoucího a hrubé porušení pracovní kázně. Tento incident budeme řešit rychle a nekompromisně,“ dodala mluvčí. Podel ní došlo k selhání jednoho strojvedoucího.

„Z toho důvodu strojvedoucí instruktoři zintenzivní kontrolní činnost neoprávněného vstupu do kabin a poučí svěřené strojvedoucí o rizicích spojených s porušováním ustanovení předpisu pro strojvedoucí,“ uvedla Řehková. Případem se zabývá také policie, která bude podle jejího mluvčího Jana Daňka zkoumat, zda se dívky a strojvedoucí dopustili protiprávního jednání.

S minimem peněz

Low Cost Race je závod, při kterém účastníci cestují po Evropě. Cílem je dosažení co nejvíce ze 40 vybraných míst. Soutěžící závodí ve dvou kategoriích. V kategorii Joypacker jde čistě jen o radost z cestování, v kategorii Racepacker soutěžící sdílí své cesty online a plní nejrůznější výzvy. Závodníci si na start závodu mohli vzít maximálně 100 €, za utrácení navíc ztrácí body. Letos se koná pátý ročník, na jehož start se v pátek v Praze postavilo téměř 140 týmů. Cíl závodu je opět v Praze, a to 13. srpna.Jedna z účastnic letošního závodu do cíle v Praze už bohužel nedorazí. Čtyřiadvacetiletá Iva zemřela v Rakousku po pádu do vodopádu.

 

Fotogalerie
15 fotografií