Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po „exmilenci“ další skandál: Macron nepřijel na významnou pietu, zůstal na dovolené

Autor: Mii - 
10. srpna 2018
18:18

Francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se poslední dobou drží jeden skandál za druhým. Nejdříve čelil obviněním, že jeho bývalý bodyguard Alexandre Benalla, který v Paříži napadl dvě osoby, je jeho milencem. Aféra vyvolala dokonce hlasování o důvěře vládě. A nyní francouzská média opět prezidenta kritizují – Macron se rozhodl nezúčastnit pietního setkání ke 100. výročí bitvy u Amiens, která vedla ke konci první světové války. Raději se svou manželkou Brigitte zůstal na dovolené, píše server Politico.

Na pietu nedorazil ani francouzský premiér Édouard Philippe. Zato britská premiérka Theresa Mayová s princem Williamem přijeli.

Emmanuel Macron už jednou letos svou dovolenou na Fort de Brégancon přerušil… zřejmě se mu znova nechtělo,“ komentoval situaci francouzský deník Le Parisien. Narážel tak na fakt, že Macron svou dovolenou před týdnem přerušil kvůli jednání s Theresou Mayovou o brexitu. Politici se setkali právě ve Fort de Brégancon, letním sídle francouzských hlav státu na Azurovém pobřeží. 

Deník Le Progres upozornil, že jak Británie, tak Austrálie, Německo, Kanada, Irsko a další země vyslaly na pietu vysoce postavené úředníky. Za to Francie, na jejímž území se akce konala, nereprezentovala ani prezidentem, ani premiérem. Účastnila se jen ministryně obrany Florence Parly.

Prezidentovu absenci silně kritizuje francouzská opozice. Podle poslance Jacquese Myarda (Lés Républicains) je zřejmé, že Macron i Philippe trpí „historickou ignorancí“. Trápí ho také, že šlo o diplomatický přešlap, protože Británie je největším vojenským spojencem Francie, a ta akci uctila.

K bitvě u Amiens došlo 8. srpna 1918. Byla jednou z rozhodujících bitev první světové války, při které se Spojenci dostali do převahy nad Ústředními mocnostmi vedenými Německem. Čtyřdenní akce si vyžádala 46 tisíc obětí na straně Spojenců a 75 tisíc na straně Německa.

Kauza údajného milence

Macron již za letošní léto jeden skandál na kontě má. Týkal se jeho bodyguarda Alexandre Benalla, který převlečený za policistu v Paříži brutálně napadl muže a ženu. Incident někdo z kolemjdoucích lidí natočil na kameru. Byť byla událost nahlášena kanceláři prezidenta, Macron nejdříve celou věc tutlal.

Nakonec Benallu kvůli videu, které sloužilo jako silný důkaz, propustil. A lidé začali spekulovat, proč bodyguarda tak chránil a proč se na fotografiích z posledních měsíců neustále objevoval po jeho boku. Chodili spolu na tenis, lyžovali, měl klíče od jeho osobní rezidence. Byl snad jeho milencem?

Macron zvěsti několikrát popřel. Benallovy násilnosti a prezidentovu mírnou reakci nicméně pravicová i levicová opozice využila k vyvolání hlasování o důvěře vládě. Přežila jej.

egyptanka ( 10. srpna 2018 18:45 )

Pro mě žádné překvapení. Naopak by to mnohé vysvětlovalo.

Zobrazit celou diskusi