Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hrůza na leteckém dni na Prachaticku: Letoun se zřítil kousek od diváků! Pilot (†72) zahynul

Autor: ČTK, hra, lm - 
11. srpna 2018
15:20

Pád letadla ukončil předčasně letecký den ve Strunkovicích nad Blanicí. Pilot právě předváděl akrobatické kousky, když došlo k tragédii. Před očima několika tisíc diváků se zřítil k zemi.

Podle policie se v 14:57 hodin zřítil ultralight Beta B 50. Pilot po pádu skončil v rukou zdravotníků, zraněním ale bohužel později podlehl. „Letecký den teď musíme ukončit, jsou na to postupy, bude vyšetřování úřadu pro civilní letectví,“ řekl předseda AK Prachatice Bohouš Chán.

Letoun podle Chána pilotoval zkušený starší pilot. Stroj se zřítil krátce před 15:00, a to bez viditelné příčiny při průletu zatáčkou. "Pilot nebyl od nás, byl to důchodce, měl za sebou tisíce hodin letu, byl to zkušený pilot," řekl Chán. Podle policie mu bylo 72 let. Letadlo je zničené. Materiální škodu si Chán nedovolil odhadnout. "Letadlo bylo stavěné v historickém ústavu, cenu si netroufám odhadnout, může to být milion, ale to bych jen spekuloval," řekl Chán.

Děsivou nehodu popsal Blesk Zprávám pan Petr, který byl na leteckém dni se dvěma malými syny. „Při nízkém průletu přišel poryv silného větru, kvůli kterému přišlo letadlo o vztlak. Původně mířilo mezi lidi, ale pilotovi se ho podařilo strhnout tak, že nejspíš trefil jenom další letadla na ploše, nicméně to bylo jenom pár metrů od diváků. Kdyby pilot nezareagoval aspoň tak, jak reagoval, tak to spadlo přímo do davu,“ řekl pan Petr. Ihned po neštěstí i s dětmi rychle odjel.

„Předváděl různé vruty, když najednou to obrátil čumákem kolmo a spadl. Všichni na to vyděšeně zírali. Je to hrůza. Tolik lidí tam, ale vypadá to, že se kromě pilota nikomu dalšímu nic nestalo. Pořadatelé okamžitě ukončili akci. Teď všichni odjíždějí. Byl tam i Martin Šonka, který měl vystoupit na závěr exhibice, ale na toho se vůbec nedostalo,“ popsala Blesk.cz další z divaček.

Letecký den pořádal prachatický aero klub podruhé. Loňský ročník navštívilo přes 3000 lidí, letošní návštěva byla podle Chána větší. Na programu byly seskoky padákem, průlety letadel i ukázky akrobatického létaní. Na závěr měl vystoupit pilot série Red Bull Air Race Martin Šonka. Havarované letadlo podle Chána akrobatické prvky nepředvádělo. "Toto letadlo ji (akrobacii) nemá povolenou, předváděl nízké průlety. Točil letadlo a v té se něco stalo. Co přesně, to musí zjistit úřad," řekl Chán. Nikdo z diváků nebyl podle něj pádem letadla ohrožen díky dodržování stanovených pravidel. "Publikum mě potěšilo, když jsme oznámili důvody, pro které musíme akci ukončit, zareagovalo potleskem. Lidi byli za této situace chápaví," řekl organizátor.

Gruber Josef ( 12. srpna 2018 19:59 )

sorry nedokončil jsem větu, nějak mi vypadl kus.

Gruber Josef ( 12. srpna 2018 19:56 )

Prosím, uklidněte se, článek je typický bleskovský blábol. S Betou BE-50, notabene v dnešní době, se nedají dělat žádné "vruty", to si piloti nedovolí ani s historickými cvičnými vojenskými letadly. Šlo nejspíš o pouhý průlet se stoupavou zatáčkou. Bůhvíjakou slepici redaktoři odchytli, nebo ani nemuseli, vymýšlejí si až hrůza, aby "nejčtenější deník" prodali. Nebyl jsem tam, ano, ale dovedu si živě představit, že ten "důchodce" (věk 72, vážení, není přepokladem senility, zejména u pilotů; kolem nás chodí i 40letí senilní vypatlanci). Pravděpodobně se jednalo o poryv větru, příliš nízkou rychlost v zatáčce, technickou závadu, historický stroj nemá letové vlastnosti přemotorovaného Airbusu. Dovedu si představit, že pilot udělal všechno, co mohl, aby zabránil katastrofě, a jako správný pilot je někde nahoře se svou smrtí jistě spokojen. Nechte ho na pokoji a nečtěte tyhle bláboly.

gabreta ( 11. srpna 2018 20:07 )

Plně s tebou souhlasím! "Děsivou nehodu popsal Blesk Zprávám pan Petr"!! Divák "odborník" nakecá blbosti a zdramatizuje a Blesk ochotně otiskne kraviny a už to jede! Naprosto stejnej případ, jako když v Lopeníku při Rallye zemřela děvčata. Tam popisoval průběh nehody nějaký pan Pomajblík, taky "odborník" a podle novinářů bývalý závodník, který ani neměl auto!

y1xcvbnm ( 11. srpna 2018 19:18 )

pilot 72 ?? a akrobatické kousky??? to je ohrožení všech přítomných diváků

BeIabeI ( 11. srpna 2018 17:56 )

Opravuji: přecenil svoje schopnosti, podcenil sílu větru

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání