Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na cestě kolem světa byl 4 roky, popravili ho v Mexiku: Bratr jeho tělo přivezl domů, konečně ho pohřbili

Autor: rc - 
16. srpna 2018
07:06

Rodina a přátelé se naposledy rozloučili s dobrodruhem Holgerem Hagenbuschem (†43). Ten byl spolu s dalším cestovatelem Polákem Krzysztofem Chmielewskim (†37) brutálně zavražděn ve státě Chiapas v Mexiku. Oba dva po zemi zmítané brutálním násilím cestovali na kolech.

Holger Hagenbusch i Krzysztof Chmielewski byli zkušení cestovatelé, kteří po světě jezdili na kolech. Oba dva měli najeto už pár mil. Holger, který pocházel z Německa, projel čtyřiatřicet zemí a na cestě byl dlouhé čtyři roky. Polák Chmielewski byl na cestách tři roky a za tu dobu navštívil neuvěřitelných jednapadesát zemí. Minulý rok byl v Kanadě a předtím, než dorazil do Mexika, brázdil ulice Spojených států. Z Mexika hodlal zamířit do Jižní Ameriky, ovšem to se mu už nepodařilo.

Oběma cestovatelům se stalo osudné Mexiko, které je známé vysokou mírou zločinnosti. Podle BBC se tam jen v roce 2017 odehrálo 25 tisíc vražd. Dobrodruzi se na své cestě po zemi Střední Ameriky potkali ve státě Chiapas a dohodli se, že kousek cesty pojedou spolu. Zřejmě měli namířeno z města San Cristobal de las Casas do starodávného mayského města Palenque. Ovšem na cestě byli zavražděni.

26. dubna bylo nalezeno tělo Chmielewskiho, a to ve strži pod silnicí a o osm dní později bylo nalezeno tělo Holgera. Policie nejprve pracovala s verzí, že turisté sjeli ze skalnatého srázu. Ovšem poté do Mexika přicestoval bratr Holgera Reiner, aby identifikoval tělo svého bratra a také zjistil informace o Chmielewskim. „Polský cyklista měl setnutou hlavu a uřízlé chodidlo,“ napsal na Facebook.  Holger měl na hlavě hlubokou ránu, zřejmě způsobenou střelnou zbraní.   

Mexická policie po nátlaku rodiny případ začala vyšetřovat jako zločin.  „Ti, kteří to udělali, chtěli, aby to vypadalo jako nehoda, a tak tam dali kolo, ale udělali chybu a použili kolo Němce,“ řekl vyšetřovatel Luis Alberto Sánchez s tím, že u těla Chmielewskiho se našlo kolo Němce Holgera.

S tragicky zesnulým Holgerem se ve středu naposledy rozloučila rodina a přátelé. Jeho bratr Rainer na Facebooku publikoval několik fotografií ze smutečního obřadu a fotku, na které jeho bratr jede na kole po silnici s úsměvem na rtech.

„Poslední sbohem, Holgerova poslední cesta je u konce. Je čas říct děkuji. Čas ohlédnout se zpět na to, co se mi stalo v posledních měsících, týdnech a dnech. Byly to těžké tři a půl měsíce, které zcela změnily můj život. Obdržel jsem tolik soucitu v posledních měsících po celém světě, bez toho soucitu bez té lásky, bych nebyl schopen jít dál po této strastiplné cestě,“napsal na sociální síť Rainer a dodal: „Musíme přijmout, co se stalo, a jít dál. Ale nikdy na tebe nezapomenu, Holgere.“

 

Monikay ( 16. srpna 2018 11:54 )

Bratr to hezky napsal

sores ( 16. srpna 2018 11:53 )

Mimo Evropy,USA a Japonska jsou ostatní státy nebezpečné a silně zločinecké. Mužským tam nedělá problém zabíjet. Jsou velmi zaostalé myšlením a nekulturní,prostě podlidi,slota,brrr!

Actimel ( 16. srpna 2018 10:20 )

Proč pošuk? On si plnil svoje sny, nikoho neomezoval, jel na kole, cestoval po světě....a hyjeny a lumpové jsou ti co jim tak odporně vzali život!!! Jako by byli prašiví psi!!! Hnus co dokáže člověk!!!

ivoadler ( 16. srpna 2018 08:55 )

Pošuk z povolání. Jsou i takoví lidi. Co po něm zbyde?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání