Rekonstrukce nejstaršího českého orloje se dotkla i kokrháče, který každou hodinu končí přehlídku apoštolů. Aby mohl opět zářit, musel být nejdříve rozporcován. Zůstalo tělo, křídla a hlava zvlášť. „Starý nános se musel celý obrousit,“ vysvětluje Vondráček ve svém atelieru ve Zbožíčku. Pak na jeho tělo přišla speciální žlutá emailová barva, na niž se zlato samo »přilepí«.

„Ta do druhého dne zaschne a můžu nanášet plátky 24karátového zlata, to musí být čisté bez příměsí,“ popisuje. Díky tomu pak vydrží povrch opeřence veškeré povětrnostní podmínky.

Má fígl

K »naparádění« kohouta používá odborník štěteček s chlupy z jezevce, mořskou houbu, jelenici a spoustu trpělivosti. Aby jemný štěteček nabral tenoučký plátek zlata, nejdříve si jím otře tvář. „Mažu si ji indulonou,“ prozradil svůj trik Vondráček.

Po nanesení zlata je potřeba plátky uhladit, aby dokonale přilnuly. „Nakonec vlhkou mořskou houbou otřu přebytečné zbytky a zaleštím vše jelenicovou kůží. Nejtěžší na práci bude ocas, který je hodně členitý,“ přibližuje postup. Hvězda orloje se na radnici vrátí už koncem měsíce.

Víte, že…

Plátek zlata je velký osm krát osm centimetrů. Jeden stojí 35 korun. Při spotřebě sto padesáti čtverečků se cena drahého kovu vyšplhá na 5250 korun.

Velká oprava

Rekonstrukce budovy Staroměstské radnice probíhá od dubna 2017. Opravy budou stát 55 milionů, hotovo by mělo být ještě před dnem české státnosti, 28. října. Renovace orloje s kalendáriem a apoštoly přijde na 9,4 milionu. 

Fotogalerie
30 fotografií