Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kůň žaluje exmajitele. Za utrpení a zanedbanou péči požaduje přes 2 miliony

Autor: Mii - 
19. srpna 2018
16:23

V Americe se práva u soudu může dožadovat kdokoli. Dokonce i kůň. Přesně takový případ aktuálně běží u oregonského soudu, kde kůň jménem Justice žaluje prostřednictvím organizace na ochranu zvířat Animal Defense League svého bývalého majitele kvůli zanedbané péči, utrpení a veterinárním výdajům, informuje Washington Post.

Justice je kůň plemene quarter horse, který se dříve jmenoval Shadow. A když se jmenoval Shadow, velice trpěl. Byl podvyživený, do adekvátní váhy mu chybělo 136 kilogramů, celou srst měl posetou blechami a jeho kůže byla tak omrzlá, že hrozilo, že mu budou muset doktoři amputovat končetiny.

Mohl za to jeho bývalý majitel, který se o něj nestaral a nechával ho stát za každého počasí venku. Když policie hrůzný stav zvířete objevila, majitele obvinila a ten se později ke všemu přiznal. Kůň se přestěhoval na klidnou farmu do Kaskádových hor, dostal nové jméno a nyní muže žaluje.

Respektive nežaluje majitele přímo kůň, ale Animal Defense League v jeho jménu. Po muži požaduje minimálně 100 tisíc dolarů (zhruba 2,2 milionů korun) za veterinární péči a dále jako odškodné za utrpení. Získané peníze by byly uloženy do fondu, ze kterého by byla financována budoucí péče koně.

Právo se vyvíjí

Podobné případy boje za práva zvířat u soudu již proběhly. Nejznámější je opice jménem Naruto, která si na fotoaparátu jistého fotografa sama vyfotila selfie a poté probíhaly diskuze, kdo má k fotografii autorská práva – opice, nebo fotograf. Soud dal nakonec za pravdu člověku.

Případ koně Justice je ale založen na pevnějším základu a stojí za ním profesionální právníci, zabývající se touto tématikou. Projednávání navíc probíhá v Oregonu, státě s jedněmi z nejprogresivnějších zákonů na ochranu zvířat v celé Americe.

„Bylo tu již hodně pokusů, jak zvířata nejen ochránit, ale zajistit, aby měla právo bránit se u soudu,“ komentoval situaci Matthew Liebman, vedoucí soudních sporů v Animal Defense League. 

Situace se postupně mění, v právních školách přibývá počet kurzů zaměřených právě na práva zvířat. Tento vývoj nastává proto, že zvířata jsou čím dál více vnímána jako žijící tvorové a ne jako holý předmět. „Naše legislativa uznala, že lidé se o zvířata zajímají,“ uvedla pro Washington Post Jessica Rubin z Connecticutské univerzity. „Právo se konečně dostává blíže k našim morálním postojům,“ dodala.

Justice hledá nového majitele

Podle soudních dokumentů původní majitel koně sám dovedl do záchranné stanice na popud svého souseda. Když veterinář zvířete prohlédl, zjistil, že je v extrémně zuboženém stavu a zavolal policii, která věc dále s majitelem řešila.

Zvířete se následně ujala Kim Mosimanová, které vede útulek pro opuštěné koně. Podle ní se Justice nyní vede skvěle, přibral na váze a je více sociální. Už se ani nebojí návštěvníků, kteří chodí na farmu. Mosimanová by ho proto ráda poskytla k adopci.

Nebezpečný precedent

Někteří právníci ale s případem koně u soudu nesouhlasí. Podle nich by mohl nastavit nebezpečný precedent, kdy by se najednou mohla práv domáhat všechna zvířata, tedy i zvířata v zoo, zvířata v cirkusu, pokusná zvířata, zvířata určená k lovu, dobytek určený ke konzumaci a podobě.

Soudy by najednou byly zavaleny případy týkající se pouze zvířat, myslí si Richard Cupp z Pepperdinské univerzity.  „V každém případě by najednou miliardy zvířat mohly podávat žaloby, a to je šokující. Jakmile řeknete, že kočka nebo pes můžou osobně žalovat svého majitele kvůli špatné péči, pak není daleko k tomu říct, že jsou osobami s právy a ty přece nekonzumujeme,“ říkal Cupp.

Podle něj by byl lepší, kdyby vznikl zákon, podle kterého by původní majitel musel hradit veškerou budoucí péči, kterou zubožené zvíře potřebuje.

Video  Hasiči jeli zachránit koně z bahna: Nakonec se z něj dokázal dostat sám  - HZS Olomouckého kraje
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi