Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tragická smrt horolezců v Tatrách: Jura (†19) a Roman (†41) udělali osudovou chybu

Tragická smrt horolezců v Tatrách: Jura (†19) a Roman (†41) udělali osudovou chybu (ilustrační foto)
Tragická smrt horolezců v Tatrách: Jura (†19) a Roman (†41) udělali osudovou chybu (ilustrační foto)  (Autor: hzs.sk)
Autor: msj - 
19. srpna 2018
12:19

Juraj (†19) a Roman (†41) zahynuli ve Vysokých Tatrách na túře, na kterou společně vyrazili v pátek ráno. Když se nevrátili domů, šla je hledat horská služba. Horolezce z Liptova později našli už mrtvé. Jejich smrt patrně zapříčinila osudová chyba.

Příčinou smrti byl pravděpodobně pád z Dračího štítu, kterému se přezdívá Koruna Vysoké. Oběti více než stometrového pádu jsou první tragédií, ke které došlo po více než třiceti letech, co se koná soustředění JAMES-u.

Horolezecký týden JAMES-u na Popradskom plese se koná od středy. Schází se zde všichni horolezci ze Slovenska a předávají si zde zkušenosti nebo si zkoušejí nové horolezecké cesty. Juraj s Romanem údajně byli zkušení lezci, ale šli do terénu, který neznali.

V pátek se krátce po poledni ohlásili svým kolegům, že z Dračího Štítu začínají sestupovat po jižní cestě. Na Popradské pleso však nedorazili ani večer. Záchranáři dali dohromady čtyřčlennou skupinu, která se vydala je hledat.

Na pátrací akci jsme vyrazili ve čtyřčlenné skupině. Prohledali jsme Zlomiskovú dolinu až k Dračímu štítu. Věděli jsme, kde lezli a kde sestupovali, ale nevěděli jsme, co se mohlo stát, že se nevrátili. V sobotu ráno jsme před jednou hodinou našli dvě nehybná těla pod stěnou,“ řekl pro Nový Čas velitel zásahu Maroš Červienka.

Podle něj se jim uvolnilo hlavní jištění a oba spadli pod stěnu. Pád neměli šanci přežít.

Těla byla později transportovaná vrtulníkem do Starého Smokovca na policii. Podle Nového Času záchranáři od začátku roku evidují v Tatrách už 11 mrtvých.

 

kukuku ( 19. srpna 2018 18:08 )

Udělali chybu, že si nezvolili radši nějaký míčový nebo pukový sport.

moiaza ( 19. srpna 2018 17:11 )

Horolezci, horolezčata,nelezte na skálu, co je příliš š***tá. Spadnete do písku a svou rodnou vísku, nespatříte víckrát dudlajda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání