Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pohlavní nemoci hrozí i vám! Jak je poznat a léčit?

23. srpna 2018 | 06:00

Pohlavní nemoc není zrovna téma, o kterém lidé často diskutují. Většinou mají totiž pocit, že se jich toto téma vůbec netýká, nebo se například stydí. Dokud ovšem nenastane problém. Při sexu je proto potřeba dbát na prevenci, abychom se tak vyhnuli nejběžnějším pohlavním nemocem,  jako jsou například syfilis, kapavka nebo AIDS.

Pohlavní onemocnění nejsou v médiích zrovna na denním pořádku. Je to kvůli tomu, že se jejich počet v současné době u nás snížil (respektive počet nemocných)? Nebo spíše schováváme hlavu do písku a předstíráme, že neexistují?

"Pravdivá je druhá varianta. Zejména výskyt syfilidy v posledních letech roste, nejvíce touto pohlavně přenosnou infekcí onemocní muži mající sex se stejným pohlavím. V této skupině pacientů je až polovina všech případů syfilidy," konstatuje MUDr. Jana Hercogová. "Na naší klinice došlo v posledních třech letech k nárůstu počtu pacientů se syfilidou, kapavkou a genitálními bradavicemi o padesát procent,“ dodává.

Upadly v zapomnění, přesto dále existují

"Mezi klasické pohlavně přenášené nemoci, které se běžně vyskytují v Česku a které neškodí si připomenout, patří právě syfilis, kapavka, ale i chlamydiové onemocnění, Lymphogranuloma venereum (venerický lymfogranulom). Sexuálně přenosná je samozřejmě i řada dalších infekcí – například trichomoniáza, kandidóza, genitální opar, vši ohanbí (muňky), moluska či obávaná infekce HIV," dodává lékařka.

Je toho tedy dost, co můžeme od svého sexuálního partnera – stálého či náhodného – dostat nechtěným „darem“. Není to však o tom, se fyzických kontaktů (či vztahu jako takového) dopředu bát. Je třeba se chránit.

Jak poznáme problém?

„Prvními klinickými příznaky pohlavně přenosných infekcí jsou zpravidla výtoky nebo vředy, v dalším průběhu některých nemocí, typicky u syfilidy, dochází k rozvoji dalších kožních a slizničních projevů, tedy k vyrážce, bradavicím na genitálu, výpadu vlasů a podobně. Ale i další infekce mohou způsobit závažné zdravotní problémy, například neplodnost, mimoděložní těhotenství,“ upozorňuje profesorka Jana Hercogová.

Jaké jsou nejběžnější pohlaví nemoci a jak jim předcházet, to najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Helena Míková
Video se připravuje ...