Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Agresivní ryba útočí na Čechy v Egyptě. Ocasní břitvou přetne i achilovku

Autor: bud - 
27. srpna 2018
05:01

České turisty v Egyptě trápí agresivní ryba, která svými ostrými břity na ocase dokáže způsobit vážná poranění. Snadno prořízne i botu a řízně do kůže tak hluboko, že je nutné ránu zašit. Bodlok rudomořský je na první pohled velmi krásná modrá ryba, ale může útočit na plavce a šnorchlaře, kteří se k ní neopatrně přiblíží.

Nepříjemnou zkušenost s nevypočitatelným bodlokem si letos z Egypta přivezl Jakub K. s partnerkou. „Přítelkyně plavala kolem korálu a on se kolem ní otřel tak, že měla řeznou ránu až do kosti. Zdobí ji 5 stehů,“ napsal do skupiny na Facebooku, kde si lidé sdílejí informace o dovolené v Egyptě.

Brzy se přidali i další Češi a Slováci, kteří se s rybou také setkali. „Před dvěma lety jsme byli na svatební cestě v Egypte, hotel Royal Tulip, a tam také jedna taková mrška byla. Jeden známý, se kterým jsme se na dovolené seznámili, měl také zranění od této krásné rybky. Přeřízla mu na noze achilovku a měl okolo 10 stehů, takže zbytek dovolené strávil u bazénu,“ napsala Veronika M. Dodala, že rybka zaútočila hned poté, co muž vstoupil z mola do vody.

Ryba svými ostny prořeže i obuv

Také další lidé v diskusi popisují, jak na ně ryba zaútočila. Svým ostrým ostnem dokáže způsobit velmi nepříjemnou ránu a dokonce prořezat i obuv. Jedna maminka popsala, že rybka rozřezala gumovou botu a způsobila jí na palci ránu, kterou lékaři sešili třemi stehy.

Modro-oranžově zbarvený bodlok rudomořský, který dorůstá velikosti až 40 centimetrů, má mezi tělem a ocasní ploutví z obou stran velmi ostré ostny. Je to teritoriální ryba a zdržuje se mělko u korálových útesů.

„Ostny používá k tomu, aby ze svého teritoria odehnala vetřelce, kterými jsou obvykle jiné ryby. Švihnutím ocasem může způsobit několika centimetrovou řeznou ránu,“ řekla pro Blesk Zprávy Petra Charousková, potápěčka a instruktorka potápění v Hurghadě.

Bodlok rudomořský může svými ostny způsobit i hlubokou řeznou ránu. Bodlok rudomořský může svými ostny způsobit i hlubokou řeznou ránu. | Profimedia

Potápěčka: Útoky jsou spíše výjimečné

Charousková se s bodlokem pravidelně setkává. „S touto rybou se setkáváme běžně. Vídáme je plavat většinou v menších hejnech kolem útesů,“ říká s tím, že k poranění dochází spíše výjimečně. Turistům radí, aby rybu neprovokovali a sledovali signály, kterými může naznačit svůj plánovaný útok. „Ryba nejprve poskytne výstražný signál, může to být třeba rychlý pohyb směrem k vám. To znamená, že byste se měli klidně vzdálit z jejího teritoria,“ vysvětluje.

Živočichů, kteří mohou v moři v Egyptě způsobit poranění, je mnohem více. Nejjedovatější je homolice, což je mořský plž žijící v pěkné kónické ulitě, který je aktivní hlavně v noci. Zaútočit mohou i některé druhy žraloků, na začátku srpna žralok tygří zabil na dovolené Čecha Petra (†42).

Podle Charouskové by se lidé při koupání neměli ničeho dotýkat a neměli by sbírat nebo krmit ryby. „Mohou způsobit zranění nejen sobě, ale i korálovému útesu. V Rudém moři se vyskytuje například ropušnice a odranec, které sedí maskované v útesu nebo na písečném dně. Tyto ryby mají na hřbetě jedové ostny. Totéž platí o perutýnech. A mezi kameny žijí často ježovky. Je třeba dávat pozor, kam šlapete, a používat boty do vody,“ říká instruktorka potápění a radí plavat podél útesu, nikoliv těsně nad ním. „Některé druhy korálů jsou žahavé,“ upozorňuje.

iFender ( 27. srpna 2018 17:20 )

Ach to je malickost!Sousedovi se dneska ztratily rizky(nach Wiener Art) a par pastik(majka).Tak to nahlasil.Nahlasil,ze byly z jehneciho jinak by to vubec navysetrovali.

23540 ( 27. srpna 2018 16:23 )

Jak ta ryba pozná kdo je Čech??

naidka ( 27. srpna 2018 16:08 )

Bodlok rudomořský musí být chytrá ryba, když dokáže rozlišit Čecha od ostatních turistů a jde po něm. Zřejmě neomylně pozná plavky z vietnamské tržnice.

mbmb ( 27. srpna 2018 11:52 )

spis prazak1 kouka z panelaku a sni u pocitace o Egypte jiz ta kalkulace je mimo realitu A teda neodpovidejte mne , jsme 3 mesice v Egypte kazdy rok sluzebne - nakupte si krabicak u Lidla a vypijte to na lavicce s ostatnima kumpanama a tam si placejte co a jak je ve svete.A v CECHACH se pak citite po prijezdu jako v raji

buznazblesku ( 27. srpna 2018 11:19 )

Super ze na Čechy!

Zobrazit celou diskusi