Naďa se v roce 1968 učila na malířku skla a s dalšími pěti spolužačkami se krátce po osudném 21. srpnu rozhodly pro svérázný krok, kterým daly najevo svůj nesouhlas s okupací. Posadily se před kostel v Novém Boru s cedulemi, na nichž stálo „Držíme hladovku proti okupaci“.

Tím zaujaly mladíka s fotoaparátem. „Pořád se kolem nás ochomýtal. A ptal se, jestli nám není zima. Pak dokonce zařídil, že nám odněkud přinesli polystyren pod zadek, abychom nenastydly,“ popsala Naďa Kortusová, která na fotce sedí v pořadí druhá zleva, serveru Novinky.cz. Tenkrát netušila, že je fotí Jan Palach, podle svých slov si ale na tu chvíli v životě ještě mnohokrát vzpomněla - měla strach, aby se fotografie někde znenadání neobjevila a ji za odvážný čin nezavřeli. 

„Ten den ještě přes náměstí projížděly tanky i obrněné vozy. Kluci před nimi natáhli vlajku přes silnici, a když tank zastavil, tak po něm házeli rajčata. V reakci na to se začala hlaveň tanku otáčet směrem do lidí a na nás. To byl hodně nepříjemný zážitek,“ vzpomíná Kortusová na den, kdy fotografie vznikla. Kolona tanků se pak rozjela a celé náměstí začalo zpívat hymnu.

Podle historika Petra Blažka z ÚSTR, jenž fotografii zveřejnil, to bylo koncem srpna 1968. Datum jsem odhadl podle další Palachovy fotky z Nového Boru, kde je zachycen plakát, který vyzývá k hladovce od 29. 8. 1968 od 16 hodin po vzoru hladovky, která tehdy probíhala v Teplicích,“ uvedl na sociální síti. Fotografie bude součástí historické expozice Památníku Jana Palacha ve Všetatech a pochází z osobního archivu Palachova přítele Ladislava Žižky. „Jan Palach mu adresoval jeden ze svých posledních dopisů,“ řekl Blažek. Vzácných fotografií, které Jan Palach vyfotil v srpnu 1968, má ÚSTR celkem sedm. 

Fotogalerie
8 fotografií