Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„200 let výzkumu ztraceno.“ V Brazílii shořelo muzeum a 20 milionů exponátů

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, bud - 
3. září 2018
06:39

Požár, který v neděli vypukl v 200 let starém Národním muzeu v Brazílii, nejstarší vědecké instituci v zemi, pravděpodobně zničil sbírku více než 20 milionů předmětů, od archeologických nálezů po historické memorabilie. S odvoláním na informace brazilské televize Globo to napsala agentura Reuters.

Oheň vypukl v neděli kolem 19:30 místního času (v pátek 0:30 SELČ), tedy po skončení návštěvních hodin, a rozšířil se po budově. Zatím nebyla hlášena žádná úmrtí či zranění. Známa není ani příčina požáru a rozsah škod. V muzeu, které bylo založeno v roce 1818, je umístěno několik významných sbírek včetně egyptských artefaktů a nejstarší lidské fosilie nalezené v Brazílii.

Náměstek ředitele muzea Luiz Duarte dnes přiznal, že cítí „hlubokou sklíčenost“ a „obrovský hněv“. „Všechny historické archivy, které byly uchovávány v prostředním sektoru budovy, byly zcela zničeny. Zmizelo 200 let historie,“ posteskl si Duarte.

Mluvčí hasičů Roberto Robadey sdělil, že na místě zasahovalo 80 hasičů a některé kusy sbírek byly za pomoci zaměstnanců muzea zachráněny. Zásah se ale rozbíhal pomalu, protože dva požární hydranty, které jsou muzeu nejblíže, nefungovaly. Pro vodu z nedalekého jezera musely být poslány kamiony.

Podle brazilských médií požár zničil sbírky a archivy velké hodnoty. Mluvčí hasičů agentuře AFP řekl, že oheň se rozšířil velmi rychle, protože v muzeu je spousta hořlavého materiálu.

Letecké záběry televize TV Globo ukazují, jak plameny během několika hodin zpustošily majestátní budovu zabírající plochu 13.000 metrů čtverečních v severní části Ria. Přes rychlé vyslání hasičů požár zachvátil stovky muzejních sálů a ničil vše, co mu stálo v cestě.

Prezident: Je to smutný den pro Brazílii

Brazilský prezident Michel Temer neděli označil za smutný den pro Brazílii. „Dvě stě let práce, výzkumu a vědění je ztraceno,“ řekl. Náměstek ředitele muzea Luiz Duarte v rozhovoru s televizí Globo uvedl, že brazilské vlády muzeum po celá léta zanedbávaly a že trpí nedostatkem finančních prostředků.

„Nedávno jsme uzavřeli dohodu se státní rozvojovou bankou BNDES o značné investici do obnovy budovy. Ironií osudu je, že jsme plánovali nový systém protipožární ochrany,“ sdělil Duarte.

Banka v červnu na svých internetových stránkách uvedla, že se dohodla na poskytnutí 21,7 milionu reálů (115 milionů Kč) na obnovu historické budovy a na zajištění vyšší bezpečnosti sbírek.

 

Zobrazit celou diskusi