Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kuriozita brexitu: Ohrozí životy milionu tučňáků, nedostanou dotace z EU

Autor: Mii - 
16. září 2018
06:31

Nejen obyvatelé Velké Británie budou muset kvůli brexitu uskromnit svůj životní styl. Menší hojnosti se dočká také populace tučňáků na Falklandách, jelikož odchodem Británie z EU přijde o dotace. Tyto peníze jsou přitom velmi důležité, jelikož financují ochranu těchto ptáků. Bez nich hrozí, že uhynou. Varuje před tím Teslyn Barkmanová, falklandská ministryně obchodu, píše Daily Telegraph.

Falklandské ostrovy, území spadající pod Velkou Británii od počátku 19. století, jsou domovem pěti druhů tučňáků, kteří zde během léta hnízdí. Patří mezi ně například tučňák královský nebo tučňák oslí.

Až dojde k brexitu, existuje riziko, že nebudou finance na zajištění jejich ochrany. Místní tučňáci totiž umírají, ohrožuje je turismus v regionu, rybaření, nelicencovaný sběr vajíček i invazivní nemoci, a ochranáři musí vynakládat velké úsilí, aby jim zajistili co nejlepší životní podmínky.

Aktuálně se jejich ochrana financuje z programu Evropské komise nazvaném BEST – Biodiverzita a ekosystémové služby v územích evropských zámoří. Tyto dotace jdou neziskovým organizacím pracujícím na Falklandách, které je využívají pro péči o tučňáky.

Vedle ochrany těchto nelétavých ptáků se dotace z programu BEST na Falklandách využívají také k boji se změnou klimatu. V současnosti probíhá výzkum, jehož cílem je zjistit, jak zvyšující se teplota ovzduší ovlivňuje místní flóru a velryby.

Britská vláda: Peníze na tučňáky budou

Barkmanová se bojí, že peníze, které poskytne Velká Británie místo EU, nebudou stačit. Dodala ale, že ještě neobdržela výši částky, kterou chce Británie evropské dotace nahradit.

Mluvčí britské vlády říká, že si politici uvědomují, jak významné ochranářské projekty jsou. Nepodnikne tak žádné kroky, které by existenci živočichů v zámořských regionech ohrozily. „Jak by bylo možné nejlépe nahradit financování environmentálních projektů, je aktuálně předmětem diskuzí,“ uvedl mluvčí.

Informace přichází krátce poté, co server Independent zjistil, že stovky úředníků pracujících na ministerstvu pro brexit z úřadu odešly. Podle britských liberálních demokratů je to proto, že čím dál více občanů má obavy, jak odchod z EU dopadne a jestli si Velká Británie vyjedná dobré podmínky.

charles009 ( 16. září 2018 07:49 )

tucnaci proti Brexitu? jdete do pr...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa