Hlučící opilí turisté v centru Prahy jsou dlouhodobým problémem. Radnice Prahy 1 se proti tomuto jevu opakovaně snaží najít fungující koncept. V loňském roce například zavedla antikonfliktní tým ve snaze uklidňovat jednotlivé konkrétní situace.

Nově se v Dlouhé třídě na náměstíčku v křižovatce s ulicemi Kozí, V Kolkovně a Masná, kde je největší koncentrace nočních klubů v Praze, na sloupu nachází hlukoměr, který se skládá z prostorového směrového mikrofonu a informačního displeje. Okamžitě reaguje na okolní ruch a ukazuje aktuální hladinu hluku. Na lavičkách tu rádi posedávají turisté, pokud si tu přes den povídají, tabule ukazuje zhruba 13 až 17 decibelů (dB). Pokud však po okolních kostkách projede auto a řidič se nebojí šlápnout na pedál, sahá hluk k hranici 50 dB.

Testování bez policie

Zařízení se bude nejméně jeden měsíc testovat, až poté bude jasné, co dál. V současnosti má hlukoměr pouze informační charakter. „Můžeme ho srovnat s informacemi o okamžité rychlosti uvnitř obce, které slouží také obyvatelům a řidičům k objektivnímu posouzení limitu rychlosti v rámci obce,“ vysvětlil radní Prahy 1 Ivan Solil (ČSSD).

Policisté v současnosti s tímto projektem nijak nespolupracují. „O instalaci hlukoměru jsme se dozvěděli až z médií. Městské části jsme se ohledně toho ptali a odpověděli nám, že se jedná o zkušební provoz, tudíž se to městské policie zatím netýká,“ řekl Blesku mluvčí městské policie Jan Čihák.

Zákon a rozšíření

Praha 1 v současnosti připravuje návrh zákonných úprav, na základě kterých by bylo možné – pokud se projekt osvědčí – s policií v budoucnu při používání hlukoměru spolupracovat. Zároveň by se poté zařízení mohlo objevit na dalších problémových místech na území městské části, mezi které patří například Ovocný trh.

„Po vyhodnocení zkušebního provozu možná připravíme návrh typového měřicího systému, který bude možno umístit na nemovitosti v problematických lokalitách se souhlasem nebo na základě žádosti vlastníků domu. Předpokládá se displej o velikosti sešitu A4 s informací o okamžitém hluku před domem s mikrofonem a záznamovým zařízením pro uchování naměřených hodnot,“ dodal Ivan Solil. Instalace prvního hlukoměru v rámci tohoto projektu vyšla na 100 tisíc korun.

Fotogalerie
11 fotografií