V rozmezí let 1918 až 2018 pojí Polsko a Česko obdobné historické události. O víkendu to bude přesně 50 let od upálení Ryszarda Siwiece, který spáchal sebevraždu na protest proti událostem ze srpna 1968 v tehdejším Československu.

před 100 lety při vzniku našeho státu podle Polského institutu prohlašoval T. G. Masaryk: „Jsem přesvědčen, že Poláci a Češi nyní musí pracovat v úzké jednotě – naše dějiny nás učí, že bez svobodného Polska nebudou svobodné Čechy a bez svobodných Čech nebude svobodné Polsko.“

Dneškem proto startuje kampaň, během které zve zmiňovaný institut veřejnost na celou řadu různorodých akcí. Lidé se mohou těšit na koncerty vážné hudby i jazzu, bude se debatovat o fenoménu „živých pochodní“, mezi které patří Jan Palach, Jan Zajíc, Ryszard Siwiec nebo maďarský mladík Sándor Bauer.

Další historické milníky, které byly důležité pro oba národy, si lidé budou moci připomenout v rámci umělecké expozice nebo promítání filmů. Chybět nebude ani mezinárodní konference. Program celé kampaně hledejte na webu pořadatele.