Se synem se Tomáš Figura setkal naposledy před 15 měsíci, matka Renata mu ho odmítala ukázat! Bylo to 4. června 2017, kdy ho na základě rozhodnutí soudu dostal na celý víkend. Do té doby ho směl vídat maximálně tři hodiny. Důvod? V roce 2015 podal žádost o rozvod. „Od té chvíle, kdykoliv si pro chlapce k matce přijel, nikdo neotevíral, telefony nikdo nezvedal. Vždy proto skončil na policii, nepředání syna nahlásil a sepsal protokol,“ svěřil rodinný důvěrník. Policie nebyla jediná, kde žádal o pomoc. Obrátil se i na úřad sociální péče o dítě, a to hned na dva úřady, v Praze 15, kde matka dítěte žila, a také v Kroměříži, odkud jsou její rodiče. V Praze se případem ani nezabývali a na Moravě zjistili, že je o dítě dobře pečováno, tvrdí zdroj Blesku.


Do případu zmizelého Tomáška se proto vložilo i ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). To nemůže posoudit, jestli došlo k porušení předpisů, protože tuto pravomoc mají krajské úřady. „K prověření postupu pracovníků Orgánu sociálněprávní ochrany dětí (OSPOD) může krajský úřad přistoupit na základě stížnosti či jiného podnětu, anebo i na základě veřejně dostupných informací ze sdělovacích prostředků,“ řekla Blesku mluvčí rezortu Barbara Hanousek Eckhardová. Odmítá v případu ale zůstat stranou. „S ohledem na závažnost publikovaných informací podá samo MPSV podnět k tomu, aby pražský magistrát a Krajský úřad Zlínského kraje provedly kontrolu činnosti podřízených úřadů sociálněprávní ochrany dětí ve zmiňované kauze,“ dodala mluvčí.¨

Proč skončila ve vazbě?

Ve věci jsem vyhověl návrhu státního zastupitelství a rozhodl o vzetí do vazby. Je obava z opakované trestné činnosti a vazbu není nyní možné nahradit reálně jiným opatřením. Jiné vazební důvody jsem neshledal,“ sdělil soudce Roman Kafka. Matka byla obviněna z ohrožování výchovy dítěte a hrozí jí pět let vězení.

Fotogalerie
15 fotografií