Přeměny snu ve skutečnost se dočkají až současníci v příštím roce. „Původní nadšení pro kapli zastavila okupace, poté příspěvky znehodnotila měnová reforma v roce 1953,“ řekl René Strouhal, farář ze sousedních Moutnic a jedna z duší projektu.

Stavba sází na moderní a zároveň jednoduché řešení. Třímetrový kamenný sokl, na něj později řemeslníci připojí dřevěnou konstrukci střechy. Tubus vytvoří přesně jeden tisíc lamel, které pro stavbu zakoupili dárci z Česka i zahraničí.

Pusinky pro všechny

Kamenný základ symbolizuje lidské strádání, dřevo odlehčenou nebeskou sféru. Pětapadesát zasklených otvorů ve střeše symbolicky dokreslí závoj Mariiných slz.

„Lamely ponesou jejich věnování. Třeba dvě dívky na tu svou chtějí vzkaz, že posílají všem pusinky,“ usmívá se farář. Pětadvacet metrů vysokou stavbu zasvěcenou Panně Marii sedmibolestné obklopí jabloňový sad a 14 křížů jako připomínka Kristovy cesty na Golgotu.

Sbírka i práce zdarma

Náklady na unikátní kapli se pohybují kolem 15 milionů korun. Část zaplatí farnost, vyhlášena byla veřejná sbírka. Řada firem pracuje na stavbě zdarma, další dodaly bezplatně materiál. Projekt architekta Jana Říčného navíc získal cenu coby Dřevostavba roku.

Fotogalerie
10 fotografií