Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Piraňa plavala v řece u Nitry. Našly ji malé děti

Autor: ital - 
11. září 2018
21:05

Děti, které si hrály u řeky ve slovenské obci Ivanka při Nitre, vylovily z vody zajímavý nález. Amazonskou piraňu. Vpustili ji na dvorku do bazénu, z čehož se stala obrovská podívaná pro obyvatele Ivanky.

Právě lidé z Ivanky, již se chodili na rybu v bazénku dívat, zaslali fotografii živočicha ochranářům, kteří byli nálezem neméně šokovaní. Potvrdili však, že se jedná o býložravý druh piraně. Kdyby šlo o všem známý masožravý druh, mohl být výsledek pro její nálezce tragický.

„Masožravé ryby mají třikrát až pětkrát větší zuby,“ sdělil pro TV Markíza jeden z ochranářů. „Je to asi nejdelší piraňa nalezená na Slovensku,“ dodává ochranář. „Má 44 cm a ještě k tomu bez ocasní ploutve.“

Takovéto druhy piraně se u nás velmi často chovají v zajetí a s největší pravděpodobností se jí zbavil někdo z akvaristů. Chyběla jí ocasní ploutev a byla napadená parazity.

„Bylo nám jí líto. Přece byste nezabili tak vzácné zvíře z takové dálky,“ říká majitelka pozemku, na němž stojí bazének s rybou.

Jak dlouho byla ryba ve vodě, nikdo nedokáže odhadnout. Podle ochranářů by piraňa nepřežila klesající teplotu vody. Konec září až začátek října by byl pro ni smrtelný.

Nejde však o první nález takového druhu na Slovensku. Před osmi lety vylovili z řeky Váhu dvě piraně.

Zobrazit celou diskusi