Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trhání nehtů a dušení: Austrálie deportovala mučené uprchlíky, některé držela ve vazbě 6 let

Autor: Darina Jíchová - 
15. září 2018
10:24

Deník Guardian Australia oznámil, že zhruba 20 srílanských uprchlíků bylo násilně deportováno z Austrálie. Většina z nich byli Tamilové a Sinhálci, zástupci dvou nejpočetnějších etnik na Srí Lance. Muži do Austrálie uprchli ze strachu před mučením a perzekucí. Strávili zde několik let, místo na svobodě ale byli ve vazbě, někteří dokonce i 6 let. Nelegální uprchlíci byli přepraveni z Perthu do Kolomba.

Australské úřady měly důkazy, že uprchlíci byli na Srí Lance vězněni, přesto se je rozhodli deportovat zpátky. Členové srílanských tajných služeb Tamilce a Sinhálce při drsných výsleších fyzicky a psychicky týrali. Po útěku do Austrálie skončili muži ve vazbě v detenčních centrech.

Uprchlíci byli po příletu zatčeni

Letadlo společnosti Skytraders dopravilo upchlíky na letiště do srílanského hlavního města Kolombo. Muži byli podle informací Guardianu na místě vyslechnuti, zatčeni, převezeni do věznic a obviněni z nedovoleného útěku ze země. Uprchlíci zatím z vězení nekontaktovali ani své rodiny, ani právní zástupce.

Humanitární organizace vyslovily obavy o bezpečí uprchlíků. Zpravodaj OSN už v červenci varoval, že mírové hovory na Srí Lance se zastavily a náboženské nepokoje v zemi pokračují. Předložil rovněž důkazy o „brutálních a nelidských“ metodách, které využívá tamní policie. Popisoval, jak jsou vězni surově biti holemi a jsou nuceni čekat v tzv. „napjaté pozici“ na špičkách na příchod stráží. Zmínil trhání nehtů, dušení a topení.

Terčem kritiky je kromě ministerstva vnitra také letecká společnost Skytraders, která hraje důležitou roli v deportačním procesu. Firma od ministerstva obdržela zakázku v hodnotě necelé miliardy korun, Skytraders musí poskytnout „diskrétní leteckou dopravu pro vysoce rizikové osoby a pro zaměstnance ministerstva“.

Násilné deportace ale neprobíhají pouze v Austrálii. Několik světových leteckých společností jako britská Virgin Atlantics nebo americké United Airlines, Southwest Airlines, American Airlines a Frontier Airlines se tomu vzepřely a přestaly spolupracovat s vládou a podílet se na nich. Piloti německé Lufthansy zase odmítají deportovat lidi do zemí, kde by jim hrozilo nebezpečí.

Protesty proti deportacím

Švédská studentka Elin Erssonová se dokonce v letadle odlétajícím z letiště v Göteborgu odmítla usadit na své místo, dokud ostraha z letadla nevyvedla muže, který měl být deportován do Afghánistánu. „Nenechám je, aby ho poslali zpátky do toho pekla,“ nechala se slyšet Erssonová, studentka dosáhla svého a proces deportace byl pozastaven.

K podobným protestům dochází i v Austrálii, několik aktivistů kvůli tomu skončilo před soudem. Letecké společnosti Qantas a Virgin jednají o rozvázání spolupráce s vládou. Brynn O’Brien z australského Centra pro sociální odpovědnost podniků uvedl, že letecké společnosti se nehodlají podílet na porušování lidských práv.

Postoj vlády

Australská vláda nastalou situaci odmítla komentovat, nicméně brání se tím, že jimi provedené deportace jsou v souladu s mezinárodním právem. „Austrálie nedeportuje ty uprchlíky, kteří dodržují vládou stanovené požadavky o poskytnutí azylu, deportuje pouze ty, kteří je nedodržují,“ uvedl mluvčí vlády.

Antonin Blaha ( 16. září 2018 00:28 )

 To tvrdi oni nebo zase neziskovky?Vsechny co se jich zastavaji vystehovat vcetne jejich rodin do uteceneckych oblasti,tam muzou pomahat od rana do vecera a nikomu to vadit nebude😂😂😂hlavne takove idioty jako je luklovah a jeho pribuzenstvo

luklovah ( 15. září 2018 13:44 )

Tojsemale vy jste takový idiot a hnup dle vašeho vyjadřovaní že vy svou inteligencí musíte těm mohamedánským psům dělat Vůdce.Jo a vaši Čeští spoluobčané asi nevraždí neznásilnují nekradou ,že.Co takhle nejprve se podívat do vlastních řad.

tojsemale_ctverak ( 15. září 2018 12:09 )

 Ta švédská špína v tom letadle by se měla podívat do očí všem pozůstalým obětím prasivych mohamedanských psů, kteří rabují, vraždí, prepadavaji a znasilnuji v ulicích Stockholmu, Malmö a jiných městech. Sluníčkářská fašistická potkaní fena!!!

sores ( 15. září 2018 11:24 )

Hnus jaké krutosti a brutality se líhnou v mozku lidí , tohle ani dobytci a jiná zvířata nedokáží co zrůda člověk!!! Vyhostit čmoudy to ano,ale trhat jim nehty a jiná zvěrstva dokáží jedině mužský!!!

hackoff ( 15. září 2018 11:04 )

takhle tvrde by mela postupovat i Evropa. Proste jsou to ilegalni imigranti a tak by s nima melo byt zachazeno

Zobrazit celou diskusi