Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Malá slečna, která zaslouží obdiv: Přišla o nohu a protézu nosí jako módní doplněk!

22. září 2018 | 06:00

Vrozené vadě, kterou trpí malá Penny, se bohužel nedalo zabránit. Její rodiče stáli před těžkým rozhodnutím, kterým ovlivnili budoucnost své dcery. Možná to zní zvláštně, ale amputace byla pro jejich malou dceru tím nejlepším řešením.

Tříletá Penny ze Švédska se narodila se vzácnou vrozenou vadou. Nemoc, která se odborně nazývá fibulární hemimelie, se projevuje deformací nohou a kolen. U malé Penny byla tato nemoc zřetelná hned po narození. Jednu nožičku měla v oblasti kotníku nepřirozeně zakroucenou. Lékaři se snažili její nohu srovnat pomocí různých dlah a cvičení, bohužel nakonec došlo na nejhorší. 

Pár měsíců po neúspěšném rovnání zakřivené nožičky, měla Penny podstoupit amputaci. Tahle zpráva byla pro novopečené rodiče děsivá. Podle doktorů by se ale Penny mohla naučit normálně chodit s protézou, a to bez kulhání, což jí lékaři bez operace zajistit rozhodně nemohli.

Po dlouhém rozhodování se nakonec všichni shodli, že Penny operaci podstoupí. Po náročném zákroku musela maličká dívka odpočívat a následně hodně rehabilitovat. Její rodiče obstarali tu nejlepší protézu, se kterou se Penny učila i své první krůčky. Je na ni tedy velmi zvyklá. Umělá noha jí přijde naprosto normální a téměř v ničem jí nevadí.

Z malého andílka vyrostla blonďatá a krásná slečna, která si hlavu kvůli protéze zatím neláme. Ke každému outfitu má do detailů vyladěnou barvu umělé nožičky, kterou pak pyšně vystavuje. Rodiče ji podporují a do života s protézou se malou dceru snaží maximálně připravit. Program Penny je pestrý jako program každého jiného dítěte. Vyvádí na hřištích, skáče rodičům po posteli, plave v bazénech nebo se opaluje na pláži. Její život s protézou je i přes vrozenou vadu skvělý.

Autor: Adéla Ondroušková