Je to „černé na bílém“: nový hlukoměr na plácku v Dlouhé ulici v centru Prahy během noci ukazuje mnohonásobně vyšší hodnoty. Zatímco přes den tu v klidných okamžicích displej zobrazuje hluk asi 13 až 17 decibelů (dB) a při průjezdu aut zhruba 40 dB, v noci je situace zcela jiná.

Hlučící turisté, kteří vymetají zdejší restaurační zařízení, přemísťují se z jednoho místa na druhé v rámci takzvaných „pub crawlů“ (prolézání hospod – pozn. red.) a postávají venku v hloučcích, dostávají hodnoty na hlukoměru v Dlouhé do hodnot od 68 do 75 dB. Když se k nim přidají projíždějící taxíky nebo luxusní sporťáky, objevuje se na displeji 82 až 91 dB! Podle příměru, který na svém webu poskytuje odborná společnost Mertl Akustika, se tato hranice dá připodobnit hluku ze sbíjecího kladiva.

Podle pozorování, které Blesk v nočních hodinách uskutečnil, s hlukoměrem hýbe dokonce i výraznější šlapání do pedálů automobilů na místech, která jsou od přístroje vzdálená desítky metrů. Vzhledem k příjezdům a odjezdům cizinců se průjezd aut v noci stupňuje, protože sem zajíždí mnohem víc vozů taxislužeb.

Radnice má první výsledky

Radnice Prahy 1 už má k dispozici první výsledky měření, které berou v potaz všechny odborné okolnosti, které se při zjišťování hladiny hluku zohledňují. „Už proto víme skoro přesně, že v bytech v okolí měřičů je průměrná hodnota hluku zhruba 50 dB. Toto jsou nepochybně hodnoty vyšší, než jsou přípustné limity hlukové zátěže uvnitř bytů,“ uvedl radní Prahy 1 Ivan Solil (ČSSD), který projekt za úřad řeší.

Radnice bude situaci monitorovat ještě zhruba 14 dnů. Pokud se dlouhodobé překračování limitů potvrdí, hodlá úřad věc řešit s pražskou hygienou a stavebním úřadem. „Budeme tyto orgány žádat o přijetí takových opatření, aby tyto zdravotně závadné a dlouhotrvající problémy byly řešeny dle zákonů,“ dodal Solil.

Má to několik háčků

Podle pražské hygieny má měření hluku několik zádrhelů, které je potřeba zohledňovat. Podle zákona o ochraně veřejného zdraví se totiž zvuk působený hlasovými projevy lidí nepokládá za hluk ve smyslu tohoto zákona. „Nejsou pro něj veřejnoprávně stanoveny hygienické limity. Jedinou výjimkou je, pokud je hlasový projev fyzické osoby součástí veřejné produkce hudby konané v budově, nikoli ve venkovním prostoru,“ vysvětlil ředitel pražské hygieny Jan Jarolímek.

Neznamená to však, že by křičící turisty v Dlouhé nebylo možné postihovat. Podle hygieniků totiž k tomu stačí subjektivní hodnocení například městských strážníků.

Fotogalerie
17 fotografií