Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pavučina pohltila pobřeží v dovolenkovém ráji: Měří neuvěřitelných 300 metrů

Autor: Mii - 
22. září 2018
13:30

Nejen v Česku dochází kvůli zvyšující se teplotě ovzduší k úkazům, na které nejsme zvyklí. V Řecku letošní mimořádně horké léto vytvořilo vhodné podmínky pro množení pavouků, kteří se rozhodli „obsadit“ celé pobřeží ve městě Aitoliko na západě země. Jejich pavučina je dlouhá 300 metrů.

Mimořádnou pavučinu podle řeckého webu Daily Hellas vytvořili pavouci rodu Tetragnatha. Podle vědců, které cituje web, podobné pavučiny pavouci tvoří, když se chtějí množit. U tohoto rodu je to normální a vyskytuje se to na sezónní bázi.

I tak ale tato pavučina patří mezi ty největší, které kdy místní vědci viděli. Mimořádnou velikost si vysvětlují přemnožením komárů, kteří jsou hlavní potravou pavouků Tetragnatha. Pomohla také vyšší teplota vzduchu způsobená globálním oteplováním a vyšší vlhkost.

Pro lidi je pavučina neškodná, stejně tak jako zvýšené množství pavouků. Úkaz dokonce neškodí ani rostlinám, které pokryl. Nevydrží navíc dlouho.

„Je to skoro, jako kdyby ti pavouci využili podmínek, které panují, a uspořádali si party. Budou se pářit a vytvoří celou novou generaci. Pro lidi nejsou nijak nebezpeční a nepoškodí ani místní flóru. Pavouci si prostě uspořádají svoji party a pak zemřou,“ vysvětlovala profesorka molekulární biologie Maria Chatzakiová.

PPP150W ( 22. září 2018 20:56 )

Podobnou párty by si mohli uspořádat naši politici. Se vším všudy...

Zobrazit celou diskusi