Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podzimní úklidová výzva: Udělejte si náskok teď, na Vánoce to oceníte!

/
  • (iStock)
    27. října 2022 ● 06:00

    Ať se nám to líbí či ne, podzim je tu! Než vás sychravé počasí zažene schoulit se pod deku s horkým čajem a knížkou, využijte první podzimní dny k úklidu a vyřízení restů, které jste třeba celé léto odkládaly.

  • 1.

    Udělejte čistku v kabelkách


    Autor: iStock

    Nemusíte se stydět, většina žen má s udržením pořádku ve své kabelce problém. A pokud už je nemožné v ní cokoli najít, je nejvyšší čas na generální úklid. Nezapomeňte na všechny, které různě střídáte. Nejspíš budete v šoku, jakou hromadu zbytečností a nepořádku jste s sebou tahala.

  • 2.

    Vyčistěte ledničku a mrazák

    Autor: iStock

    I když by se čištění ledničky mělo dělat pravidelně, je možné, že na ni při úklidu zapomínáte. A tak je nejvyšší čas udělat pořádnou čistku. Zbavte se všech nepotřebných a možná dávno prošlých potravin. Prázdnou lednici poté důkladně vyčistěte desinfekčním prostředkem. Hned bude vypadat jako nová. Nezapomeňte také na kontrolu mrazáku. Pokud vaše lednice ještě nemá funkci automatického odmrazování, která zamezuje tvorbě ledu na vnitřních stěnách, musíte se pustit do „boje“ s námrazou sama.

  • 3.

    Vrhněte se do spíže

    Autor: iStock


    Stejně jako lednice i vaše spíž bude nejspíš po delší době obsahovat spoustu potravin vhodných k likvidaci. Zkontrolujte u nich datum spotřeby a buďte nekompromisní. Vyplatí se i důkladná prohlídka všech dóz a kořenek, kde se mohou objevit nevítaní škůdci. Potravinoví moli se nejčastěji drží mezi moukou, rýží, strouhankou, cereáliemi a dalšími sypkými produkty. Pokud uvidíte jen náznak „pavučinek“, hned sáček s kořením či moukou vyhoďte. A po spíži rovněž rozhoďte speciální lepicí pásky proti potravinovým molům.

  • 4.

    Vydrhněte gril

    Autor: iStock

    Až si letos dopřejete poslední grilované maso na vaší zahrádce či terase, neukládejte gril hned do kůlny či garáže. Nejdřív ho pořádně vyčistěte. Na jaře, až na něj zas přijde řada, určitě nebudete litovat. Vždyť komu by chutnal pokrm připravený na připálené mřížce se starými zbytky jídla? Vše vám půjde lépe od ruky, pokud si pořídíte speciální nástroje a přípravek určený na čistění grilů.

     

  • 5.

    Umyjte okna, dokud je hezky

    Autor: iStock

    Možná jste zvyklá pouštět se do mytí oken až před Vánocemi. Ale určitě v té době mytí neprovedete tak důkladně. Využijte raději příjemné teploty nad nulou i více hodin denního světla a pusťte se do mytí uvnitř i venku!


  • 6.

    Vyperte velké prádlo

    Autor: iStock

    Využijte posledních pár suchých i slunečných dnů také k praní a sušení většího prádla. Během nich můžete nechat prádlu uschnout venku. Vrhněte se hlavně na velké prádlo, povlečení, ubrusy nebo třeba i zimní věci, které by se vám později uvnitř hůře sušily.


  • 7.

    Staňte se na chvilku švadlenkou

    Autor: iStock

    Možná se vám za léto nakupila hromada oblečení, které potřebuje nějakou tu opravu či úpravu. Neodkládejte to donekonečna a pusťte se s radostí do toho. Když si k tomu pustíte třeba příjemnou hudbu, může to být docela fajn relax. Pokud nejste zrovna zdatná švadlenka a netroufáte si na nějaké větší zásahy, svěřte své svršky raději do odborných rukou. Jistě v okolí najdete šikovnou krejčovou, co si s tím poradí raz dva.

     

  • 8.

    Proberte svůj šatník

    Autor: iStock

    Je na čase vyměnit ve vašem šatníku letní šatičky za minimálně podzimní kousky. Jelikož zimní oblečení vyžaduje zvláštní údržbu, aby vás nezradilo, když to nejméně potřebujete, je dobré se připravit na nevlídné a studené počasí včas. Zkontrolujte všechny své bundy a kabáty. Ty kousky, které tam leží bez nošení už další sezónu, dál neskladujte a zkuste prodat na nějakém bazaru. Vždyť zbytečně zabírají spoustu místa. U ostatních zkontrolujte stav. Pokud budou potřeba vyčistit, podle štítku na oděvu poznáte, zda to zvládnete podle doporučených pokynů sami, nebo budete muset vyhledat čistírnu.


  • 9.

    Nechte si vyčistit koberce

    Autor: iStock

    Pravidelné vysávání koberců bohužel k údržbě nestačí. Minimálně jednou ročně byste jim měla dopřát intenzivní hloubkové čištění, které provádí speciální firmy. Nečekejte až na předvánoční období, kdy je po této službě veliká poptávka, a objednejte čištění už teď.

  • 10.

    Zarámujte své nové vzpomínky

    Autor: iStock

    Nakonec něco méně náročného a příjemného. Jistě máte na stěnách spoustu rámečků s fotkami, které už dlouhou dobu toužíte vyměnit za aktuální. Tak usedněte k počítači a vyberte si nové favority, třeba z vaší poslední letní dovolené. Jistě vás to zahřeje, aspoň u srdce. Pak jednoduše odešlete online ke zpracování do laboratoře a těšte se, jakou hezkou atmosféru doma udělají.

     

    Účinné pomocníky pro čistou domácnost vybírejte na našem Bazaru Blesk.

Články odjinud

Dnešní horoskopy