Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chladnokrevná vražda novináře (†35): Střelili ho do břicha. Psal o korupci v Mexiku

Ilustrační foto
 (Autor: Profimedia.cz)
22. září 2018
08:18

Na jihu Mexika v pátek zastřelili pětatřicetiletého Maria Gómeze. Na novináře deníku El Hernaldo de Chipas si vrazi počkali před jeho domem v Yajalónu ve státě Chiapas nedaleko hranice s Guatemalou. Jde již o nejméně desátého pracovníka médií, který byl letos v Mexiku zabit.

Dva muži Gómeze střelili do břicha, uvedl deník El Heraldo de Chiapas, pro který reportér pracoval. Novinář byl ihned převezen do nemocnice, tam ale zraněním podlehl. Pachatelé z místa činu utekli. Jak deník uvedl, Gómez pro něj pracoval téměř deset let a pokrýval velké množství témat v celém regionu. Údajně poslední dobou dostával výhrůžky smrtí kvůli svým článkům o korupci.

V chudém mexickém státě došlo na začátku roku 1994 k ozbrojenému povstání, při kterém zástupci povstalecké Zapatovy armády pro národní osvobození (EZLN) ovládli několik měst. I nyní jsou v oblasti časté násilnosti a konflikty.

List El Heraldo de Chiapas ve svém prohlášení vyzval úřady, aby „důkladně vyšetřily, kdo je za útok zodpovědný“. Úřad místního prokurátora vydal v pátek večer prohlášení, ve kterém vraždu odsoudil, žádné detaily o případu ale nezveřejnil.

V loňském roce bylo v Mexiku zabito 11 novinářů, stejně jako v roce předchozím. Ve většině případů se pachatele těchto činů nedaří dopadnout, tvrdí místní lidskoprávní aktivisté.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání