Vlašské a lískové ořechy nenechte veverkám! Vyrobte si domácí oříškové máslo!
-
Léčivé a delikátní! Takové jsou ořechy z českých zahrádek
Vlašské a lískové ořechy patří od nepaměti k nejčastějším potravinám na našem jídelníčku. Ořechy v sobě mají tolik užitečných a pro lidské zdraví nezastupitelných látek, že s nimi nemůže soupeřit snad žádný jiný dar přírody. Už jste si je letos nasbírali?
- 1.
Vlašský ořech je v desítce nejzdravějších potravin
Právem se o něm tvrdí, že je jedním z nejkoncentrovanějších rostlinných zdrojů živin. Pravidelná konzumace vlašských ořechů má prokazatelný vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi, značně omezuje možnost vzniku infarktu, zvyšuje potenci i náladu. Zejména díky vysokému obsahu vitamínu E jsou vlašské ořechy výrazně antioxidační potravinou.
Ořechy k lepšímu spánku
Pojídáním vlašských ořechů se v krvi podstatně zvyšuje hladina melatoninu, což přispívá k lepšímu spánku. Vědci nyní zkoumají učinky ořechového melatoninu také na snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění a Alzheimerovy choroby.
S čím dalším nám vlašáky pomáhají?
• Kyselina listová – ve vlašském ořechu je jí asi 32 % a je nezbytná zejména pro děti. Podílí se na stavbě nervové tkáně, na tvorbě protilátek a snižuje hladinu cholesterolu.
• Kyselina linoleová – ořechy jí mají kolem sedmi procent, brzdí zánětlivé procesy v těle, zabraňuje vzniku krevních sraženin v cévách a snižuje hladinu trygliceridů v krvi.
• Proteiny – už staří Egypťaně zjistili, že pojídání ořechů v kombinaci s obilovinami (např. praženým ječmenem) zvyšují odolnost a výdrž člověka.
• Vitamíny – jedná se zejména o B 1, B 2, B 3 E a B 6. Ty jsou potřebné pro správnou funkci srdce a rovnováhu nervové soustavy. Ořech jako zdroj přírodního vitaminu B 6 zatím nemá náhradu při ovlivňování funkce mozku a tvorbě červených krvinek.
• Minerální látky – mají bezkonkurenčně vysoký obsah hořčíku, fosforu a draslíku v tom nejlepším poměru.
VideoVideo se připravuje ...Rychlá snídaně, která vydrží až dva týdny? Domácí granola! CNC
- 2.
Stačí 50 gramů lískových oříšků
Lískový oříšek bývá často označován za mladšího bratra ořechu vlašského a něco pravdy na tom je. Obsahuje totiž téměř vše, jako on, ale v menším množství nebo v jiném poměru. Jednu hlavní přednost ale má – je daleko stravitelnější a poskytuje tolik energie, že jeho pouhých 50 gramů doplní výdej energie za hodiny tělesné aktivity! Pokladem jsou v lískáčcích obsažené tzv. zdravé tuky, které snižují riziko vzniku onemocnění srdce a oběhové soustavy.
Pro lepší práci svalů
Obsahují také aminokyselinu arginin, která působí na produkci oxidu dusnatého, a tím i na rozšiřování cév. To zvyšuje průtok krve a zlepšuje výživu svalové hmoty. Sto gramů lískových oříšků obsahuje přibližně 17 gramů bílkovin, 63 gramů tuků a 10 gramů sacharidů. Jsou rovněž přirozeným zdrojem vitamínu E, významného antioxidantu.
- 3.
Recept na domácí oříškové máslo
Libovolné množství vyloupaných lískových oříšků pražíme za občasného promíchání vařečkou na sucho na pánvi až do zhnědnutí. Jakmile začnou praskat, vysypeme je na utěrku a několikrát promneme – tím je zbavíme zbytků rostlinného pletiva. Se špetkou soli je vsypeme do mixéru a s přestávkami mixujeme 10 – 15 minut. Vznikne krémová pasta, kterou přelijeme do sklenic a uskladníme v lednici, kde vydrží i dva měsíce.
Poklad z podzimní zahrádky...Autor: scom