Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vypadaly mladě a nevinně. Za války odpalovaly mosty a zabíjely Němce v lesích

Autor: msj - 
25. září 2018
19:56

Příběhů hrdinství a odvahy v době druhé světové války je mnoho. Málokteré si člověk pamatuje a ještě méně se jich zmiňuje ve školách. Jedním takovýmto příběhem by mohl být ten o sestrách Oversteegenových. Ty se během nacistické okupace v Holandsku připojily ke komunistickému odporu a přítomným Němcům dost znepříjemňovaly život.

Od konce druhé světové války uběhlo už dlouhých 70 let a stejně se dodnes můžeme setkat s jejími následky. Ať už je to uspořádání států moderní Evropy, nebo politické spektrum napříč všemi státy, které se promítlo zejména v následujících letech.

Právě komunismus může za vznik dvou holandských legend, tedy Freddie a Trus Oversteegenových. Ty v době napadení Holandska byly bezstarostné a mladé dívky (14 a 16). Jejich puberta se v tu ránu proměnila na boj o život. Každý den se totiž setkávaly s krutou realitou, kterou s sebou přinesla válka.

Myslím, že obě dcery byly dost ovlivněny matkou. Jako komunistka nesnášela nacisty a v podobném duchu vychovávala i svoje děti,“ řekl šéf nadace Hannie Schaftové, Jeroen Pliester. Jejich rodina u sebe dokonce ukrývala Židy.

Největší výhoda, která hrála sestrám do karet, byl jejich vzhled. Jako členky odboje se v rodném Harleemu velmi činily. Vylepovaly plakáty a rozdávaly brožury podkopávající nacistickou propagandu. Netrvalo dlouho a vedení odboje si všimlo jejich aktivit. Rodinu pak navštívil velitel a požadavky na jejich oběť byly ještě vyšší.

Freddie s Trus začaly odpalovat mosty a tratě. Převážely židovské uprchlíky z úkrytu do úkrytu nebo pracovaly v improvizovaných nemocnicích. Dokonce lákaly Němce a udavačské Holanďany do lesů, kde je následně zastřelily.

Za jejich počínání jim hrozila smrt. I s tímto rizikem nikdy nepřestaly. Po městě jezdily na kolech a působily mile a zranitelně. Dodnes není známo, kolik nacistů a kolaborantů si na pažbu sestry připsaly, protože o tom samy nikdy nechtěly mluvit. Po nějakém čase se k nim připojila jejich kamarádka Hannie Schaftová, která jako studentka odmítla podepsat věrnost Německu. Ta jako jediná válku nepřežila. Krátce před jejím koncem ji v roce 1945 popravili.

Sestrám Oversteegenovým se sice válku přežit podařilo, ale na své dětství nikdy nezapomněly. Trus se věnovala své múzické stránce a své vzpomínky promítala ve svých sochách nebo na papíře. Freddie založila rodinu a ve stáří se přiznala, že ji vzpomínky z války poznamenaly a celý život trpěla nespavostí.

Nikdy o svých činech nemluvily jako o hrdinství. Jejich země jim nikdy nepoděkovala, protože byly potomky komunistky. Až v roce 2014 dostaly Mobilisatie-Oorlogskruis – kříž vojenské mobilizace. Dva roky nato zemřela Trus v dvaadevadesáti letech.

Freddie zemřela 5. září 2018, tedy den před svými 93. narozeninami.

 

snehulak ( 26. září 2018 09:52 )

Němci jim tehdy říkali teroristky, jako dnes říkají demokratičtí politici mladým Afgáncům, kteří tam zabíjejí naše Hrdiny.

sigmae ( 25. září 2018 23:43 )

úžasná odvaha, smekám...

mirkli ( 25. září 2018 20:57 )

Chtěl bych kdo z nynějších chytrolínů kteří vše kritizují, sluníček a kavárny by se takto dokázal v jejich věku postavit fašistům. klobouk dolů!

Zobrazit celou diskusi