Soutěží profesionálních kulturistů vyvrcholil dvoudenní festival fitness, zdravého životního stylu a silových sportů, který se konal na Výstavišti Letňany. Do bojů o odměny v celkové hodnotě 83 tisíc dolarů, tedy dvou milionů korun, měl zasáhnout i nejlepší současný kulturista a držitel titulu Mr. Olympia Shawn Rhoden (43), přezdívaný Flexantron, z USA.

Ten sice do Prahy dorazil, ale kvůli zdravotním problémům nezávodil. Divákům se tak ukázal jen v „teplákovce“ nebo košili a saku, když předával ceny vítězům. Dobrá nálada mu ale nechyběla. Usmíval se a ochotně se se svými fanoušky fotil. Konkrétně specifikovat své zdravotní potíže nechtěl. „Nepřemýšlím nad tím, co se pokazilo. Místo toho se soustředím na budoucnost,“ prohlásil Shawn Rhoden a dodal, že se do Prahy chce určitě příští rok vrátit a soutěžit. Letos to prý zkrátka nevyšlo…

Výhra navzdory bolesti

Soutěž, kterou moderoval „sporťák“ České televize Michal Dusík, tak stejně jako loni ovládl holandský borec Roelly Winklaar (41). Z cen pro vítěze si rodák z holandského ostrova Curacao ukrojil milion korun za první místo. Vyhrál navzdory tomu, že při semifinále nešikovně šlápl a zlomil si prst na noze. K výhře ho hnala mohutná podpora publika. „Bolest jsem překonal díky vám,“ poděkoval publiku dojatý vítěz.

Lukáš Osladil předvádí svou legendární pozici dokazující jeho ohebnost.
Autor: Jiří Bouda, Facebook EVLS

Stříbrnou příčku obsadil Nathan De Asha z Velké Británie. Výbornou formu prokázal i Čech Lukáš Osladil (38), který byl třetí. Čtvrtá příčka je pak velkým úspěchem našeho nejmladšího profesionálního kulturisty Pavla Berana.

Světový rekord

V rámci doprovodného programu padl na EVLS Prague Pro i jeden světový rekord. Fitness trenérka Lenka Strolená (34) ze Sokolova udělala za šest hodin neuvěřitelných 2004 shybů, tedy přítahů na hrazdě. Sportovkyně, která se nyní věnuje především silovému trojboji, dříve soutěžila i jako naturální kulturistka nebo v kategorii bikiny fitness.

Výsledky EVLS Prague Pro 2018 - kulturistika mužů open na prvních pěti bodovaných místech:

1. Roelly Winklaar (Holandsko)
2. Nathan De Asha (Velká Británie)
3. Lukáš Osladil (ČR)
4. Pavel Beran (ČR)
5. Samson Dauda (Velká Británie)

Jídelníček Roelly „Bestie“ Winklaara

Udržovat svalovou hmotu a váhu okolo 115 kg není snadné. Roelly „Bestie“ Winklaar se podělil o svůj běžný jídelníček:

snídaně – proteinový nápoj, 75g müsli a oříšky
svačina – 10 vaječných bílků, 2 brambory a brokolice
oběd – 300g ryby, bílá rýže, zelenina
svačina – koktejl
večeře – 200g kuřete a zelenina
druhá večeře – proteinový nápoj, 75g müsli a banán

Fotogalerie
12 fotografií