Na vybudování termálních lázní pod Pálavou spolupracoval kraj s obcí téměř 11 let. Vytvořily proto společnost Thermal Pasohlávky, která vlastní pozemky v hodnotě 366 milionů korun. Ty plánovala vložit do společného podniku s investorem lázní, společností RiseSun Healthcare & Tourism CZ.

Pak si to ale obec s krajem náhle rozmyslely. Rozhodly se pozemky prodat a nechat vše na případném kupci. „RiseSun Healthcare & Tourism CZ za ně nabídla 379,4 milionu korun bez DPH, což bylo vyhodnoceno jako nejlepší nabídka,“ řekl jednatel společnosti Thermal Pasohlávky Martin Itterheim.


Nejen lázně, ale i hotel a nákupní zóny

Pokud prodej pozemků schválí zastupitelé kraje a Pasohlávek, můžou Číňané zahájit výstavbu. Ta je předběžně propočítána na 1,8 miliardy korun.

„Pro nás je to velice důležitý projekt. Ve světě jsme jich zrealizovali už 41, ale tento je prvním na území Evropské unie,“ uvedl Xu Jie, ředitel společnosti RiseSun Healthcare & Tourism CZ.

Číňané slibují postavit čtyřhvězdičkový hotel, lázně, nákupní zóny a 42 rodinných domů, vzniknout má přitom zhruba 560 nových pracovních míst.

Kraj plánuje získané peníze za prodej pozemků investovat v Pasohlávkách. „Dávají nám šanci na realizaci druhého projektu, kterým je výstavba Odborného léčebného ústavu v lokalitě Pasohlávky,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana pro majetek a investice Taťána Malá.

VIDEO: Pasohlávky jsou už známé akvaparkem, každoročně lákají i motorkáře.