Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poprvé autem s pejskem? Fígle od veterinářky, jak to hravě zvládnout!

/
  • Veterinářka Ivana Hantschová radí, jak si poradit krok za krokem.
    5. října 2018 ● 11:41

    Chystáte se se se svým zvířecím mazlíčkem na cesty? Nákupem přepravky ještě zdaleka nemáte vyhráno. Dostat psa nebo kočku do klece totiž někdy může být problém. Veterinářka Ivana Hantschová z královéhradecké veterinární ošetřovny Třebeš poradí fígle, jak na to. 

     

     

  • 1.

    20 kil se při nárazu změní v půl tuny!

    Dvacetikilový pes se v případě nárazu v pouhých 50 km/h promění vinou kinetické energie v půltunové břemeno. Na to by měl myslet každý chovatel dříve, než vyrazí s domácím mazlíčkem na cestu. V reálu jde o mnohem silnější argument než riziko až dvoutisícové pokuty za nezajištěné zvíře – řeč zákona je v tomto ohledu bezzubá. Nikde už totiž není řečeno, co se zajištěním rozumí. Proto věc policisté ani často neřeší. „Mnozí majitelé si neuvědomují nebezpečí, které hrozí zvířeti při náhlém prudkém zabrzdění nebo i jen malém nárazu, natož při vážnější autonehodě. Bezpečným místem pro cestování psa v autě je cestovní klec nebo přepravní box umístěný v zavazadlovém prostoru vozu, který je oddělený,“ říká veterinářka Ivana Hantschová.

    Psa před cestou řádně zajistěte.
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Jak dostat pejska do auta?

    Jestliže vyjíždíte se psem pouze k veterinárnímu lékaři, kdy se jedná vždy o nějaký třeba i drobný zákrok, jako je preventivní vakcinace, pes to okamžitě vycítí a cestovat nechce. „Doporučujeme přijet na veterinu se psem pouze se například jen zvážit nebo dostat pamlsek, aby neměl ošetřovnu spojenou vždy s nepříjemným zákrokem,“ vysvětluje veterinářka Ivana Hantschová, která také doporučuje vozit pejsky na výlety. „Pokud mají domácí mazlíčci cestování spojeno s nějakým výletem, návštěvou cvičáku, u auta rádi sedí a čekají, kdy mu otevřete dveře,“ dodává veterinářka.

     

    Pes potřebuje na cestování dostatek prostoru.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Podle čeho vybrat velikost přepravky?

    Doporučená velikost přepravního boxu je taková, aby si pes či kočka v přepravce mohli sednout, lehnout, stát a otočit se. Důraz musíme klást na materiál přepravky. Jistě nestačí látková taška, ale doporučujeme dostatečně silný a bezpečný materiál jako silný plast nebo kov. Přepravní box je nutné zabezpečit pásy nebo připevnit jiným způsobem.

     

    Lehounká přepravka pro kočky
    Autor: shop.nejpes.cz

  • 4.

    Trénujte v klidu domova

    Ideální je seznámit zvíře s přepravkou v klidu doma. Necháme ho si přepravku očichat, případně dáme dovnitř hračky či pamlsky. Pokud zvíře chodí do přepravky spát a cítí se tam bezpečně, můžeme ji na pár minut zavřít. Když toto zvládne, zkusíme přemístit do stojícího auta. Za každý pokrok zvíře chválíme. „Dalším krokem je stojící nastartovaný vůz, následuje krátká vyjížďka, ideálně zakončená nějakou příjemnou činností, hrou se psy nebo procházkou,“ radí Hantschová.

     

    ...
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Pes z okýnka koukat nemá

    Nebezpečí číhá i z velkého průvanu ve voze, například otevřeného okna, nebo pokud má pes vystrčenou hlavu přímo z okénka, hrozí zánět v uších a očních spojivek. Pokud už se potřebuje ochladit, dají se pořídit speciální pomůcky. „Existují speciální odrazné fólie či tkaniny, které odcloní sluneční záření. Můžeme je umístit na přepravku, eventuálně na stojící auto,“ vysvětluje veterinářka.

    Takhle určitě ne!
    Autor: Foto Blesk - Jiří Čada
     

  • 6.

    Zastávky po dvou hodinách

    Jestliže se chystáme na delší cestu, zvíře před ní řádně vyvenčíme a unavíme. Je dobré dělat častější zastávky dvě až tři hodiny na vyvenčení a protažení zvířete, případně napojení, pokud nemá misku v přepravce.

     

    Autor: Blesk/Tonda Tran

  • 7.

    Léky proti nevolnosti? Poraďte se

    U zvířat neklidných či s nevolností je vhodné poradit se s veterinárním lékařem, jaký typ přípravku je pro daného jedince vhodný. Některé přípravky jsou volně prodejné, jiné pouze na předpis. U zvířat s nevolností není vhodné jedince před cestou krmit nebo aplikovat humánní přípravky. "Zvíře neschopné transportu jsem nezažila, i když samozřejmě existují jedinci, kteří cestování opravdu pouze přetrpí," říká Hantschová.

    Autor: Profimedia.cz

  • 8.

    Musí mít pes pas?

    Do zahraničí musí mít pas zvíře v zájmovém chovu, který vystaví pověřený veterinární lékař. Pas smí být vystaven psovi, který je řádně označen mikročipem. Fotografie zvířete zatím není povinná. „V zemích Evropské unie musí být pes řádně očkován proti vzteklině. Pro vybrané země či cestování mimo EU je potřeba si zjistit podmínky nejen cílové destinace, ale i tranzitních zemí," radí Hantschová. Ideální je začít se zajímat o podmínky vycestování do země mimo Evropskou unii minimálně s půlročním předstihem, jinak stačí měsíc před odjezdem.

    Dbejte na řádné očkování.
    Autor: Profimédia

  • 9.

    Lékárnička pro psa. Co obsahuje?

     Povinnost mít sebou lékárničku do zahraničí není, ale jestliže jedeme na delší dobu mimo domov, je vhodné si ji přibalit pro případ nouze. Nikdy nevíme, kdy se nám bude hodit. Lékárnička pro psy je podobného obsahu jako lidská. „Potřebujeme obvazový materiál, dezinfekci, malé nůžky, leukoplast, háčky či pinzetu na klíšťata, oční kapky, botičku v případě zranění tlapek,“ dodává veterinářka. Pokud je zvíře citlivější na zažívací poruchy, doporučuji přibalit probiotika, případně speciální tablety na zastavení průjmu. Nesmíme zapomenout zabalit léky, které zvíře užívá běžně třeba na srdce, štítnou žlázu, epilepsii a podobně.

     

    Výbava správné psí lékárničky podle odborníků.
    Autor: Metropolevet

     

     

     

     

Dnešní horoskopy