Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pobodaný kandidát na prezidenta: K urně se syny i neprůstřelnou vestou, 1. kolo vyhrál

Autor: ČTK - 
8. října 2018
07:35

V Brazílii se v neděli konaly prezidentské a parlamentní volby, označované za nejdůležitější od konce diktatury v roce 1985. Největší šance vyhrát první kolo měl krajně pravicový politik Jair Bolsonaro, který svými radikálními postoji rozdělil brazilskou společnost. A tak se i stalo. Ve druhém kole za tři týdny se utká nejspíš s levicovým kandidátem Fernandem Haddadem. Bolsonara přitom před volbami pobodali na jednom z mítinků.

Obavy z autoritářské vlády mají někteří v případě vítězství bývalého armádního důstojníka a dlouholetého federálního poslance Bolsonara (63). Ten odvolil mezi prvními v Riu de Janeiro, kde prohlásil, že věří ve své vítězství už v prvním kole. Nestalo se.

Se syny, ochranou a neprůstřelnými vestami

Volit šel se svými dvěma syny Carlosem a Flaviem, který kandiduje do Senátu. Všichni tři měli neprůstřelné vesty a doprovázela je početná ochranka. Bolsonara totiž před měsícem na volebním mítinku pobodal jeho odpůrce a politik skončil v nemocnici, odkud ho pustili až před týdnem.

Bolsonaro vyhrál se 47 procenty hlasů. Vyplývá to z výsledků po sečtení 93 procent hlasů. Za tři týdny se ve druhém kole o úřad utká s levicovým kandidátem Fernandem Haddadem, který získal 28 procent. Výsledek koresponduje s předvolebními průzkumy, které Bolsonarovi předpovídaly značný náskok před Haddadem. Podle stejných průzkumů bude druhé kolo velmi těsné, uvedl server BBC.

Prezidentský kandidát Jair Bolsonaro se synem Flaviem Prezidentský kandidát Jair Bolsonaro se synem Flaviem | Reuters

Exprezident podpořil Haddada

Haddad se oproti tomu stal prezidentským kandidátem až před necelým měsícem, kdy nahradil uvězněného exprezidenta Luize Inácia Lulu da Silva. Ten je stále velmi populární kvůli tomu, že jako prezident (2003-2010) dostal sociálními programy miliony lidí z bídy.

Lula, jemuž volební soud nepovolil kvůli trestu za korupci kandidovat, v dnešních volbách ani nemohl volit. Podle brazilských zákonů se totiž ve věznici konají volby jen tehdy, když je tam nejméně 20 voličů. Lula tedy aspoň v dopise a na videu na sociální síti vyzval voliče k volbě Haddada.

Exprezidentka varovala před fašismem

Brazilci volili kromě prezidenta, viceprezidenta i dvě třetiny Senátu, celou Sněmovnu poslanců, 27 guvernérů a členy regionálních parlamentů brazilské federace. V Brazílii se volí elektronicky tak, že každý volič musí ve volební kabince zadat do přístroje číselný kód kandidáta. Místní úřady tvrdí, že proces je absolutně bezpečný, protože volební přístroje nejsou napojeny na internet a systém je pravidelně kontrolován proti útokům hackerů.

1. kolo prezidentských voleb v Brazílii (7.10.2018) 1. kolo prezidentských voleb v Brazílii (7.10.2018) | ČTK

„Dnes se rozhoduje, zda zvolíme cestu demokracie, nebo cestu autoritářské vlády a fašismu,“ řekla médiím po odvolení v Belo Horizonte bývalý prezidentka Dilma Rousseffová, která kandidovala v těchto volbách do Senátu. Rousseffová byla od roku 2011 první ženou v čele Brazílie, ale v roce 2016 ji parlament sesadil kvůli neústavním manipulacím s výsledky rozpočtu a v čele země ji nahradil její viceprezident Michel Temer.

1. kolo prezidentských voleb v Brazílii (7.10.2018) 1. kolo prezidentských voleb v Brazílii (7.10.2018) | Reuters

Povinné volby

Volby v Brazílii jsou povinné pro lidi od 18 do 70 let a dobrovolné pro mladistvé od 16 do 18 let. Ti, kteří k volbám nepřijdou a platí pro ně povinnost volit, musí do 60 dnů doložit potvrzení, proč volit nemohli, nebo zaplatit pokutu. Ta ale činí v přepočtu jen asi 20 Kč.

Zobrazit celou diskusi