Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dívky na školním výletu v Osvětimi hajlovaly: Hrozí jim až tři roky vězení

Autor: msj - 
11. října 2018
21:25

Tři školačky vyvolaly pohoršení svou nehoráznou fotkou, na které stojí a hajlují přímo před vyhlazovacím táborem v Osvětimi-Březince. Za nimi je dost zřetelně vidět „brána smrti“, kterou během druhé světové války projelo ve vlacích několik set tisíců židů, kteří byli v táboře popraveni.

V úterý se fotka objevila na Instagramu a krátce nato musela být smazána. Fotky si podle britského portálu Metro stihl všimnout úřad spravující muzeum v Osvětimi a Březince a informoval o ní úřady. Sice nacistické salutování v Polsku není zakázáno, ale jejich zákon zakazuje projevy nenávisti spojené s náboženstvím pod hrozbou odnětí svobody až na tři roky.

Fotku také zahlédl jeden z uživatelů a nahrál ji na facebookovou skupinu „Centrum monitoringu pro rasistické a xenofobní chování“. K tomuto příspěvku připsal i pár slov.

Tato děvčata jen dokazují, jak hluboce klesla výuka o hrůzách holocaustu a totalitních systémů. Zejména v době, kdy se anti-semitismus v Polsku stává populární,“ stálo u fotky.

Polské úřady se nyní snaží identifikovat děvčata a zkontaktovat jejich školu, aby je o incidentu informovaly. Zároveň nutno dodat, že nejde o první případ nacistických projevů, které si návštěvníci koncentračních táborů dovolili. V roce 2017 zde byla natočena parta studentů, kteří v komplexu muzea dělali nevhodná gesta.

Je znám také případ izraelského studenta, kterému "spadly" kalhoty v Majdanku, vyhlazovacím táboře poblíž Varšavy. V tomto případě byla studentovi udělena pokuta izraelským ministerstvem školství ve výši 7.000 korun.

 

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání