Po chlapečkovi od 29. června pátrala česká policie i Interpol. Zmizením Tomáška vyvrcholil spor o jeho výchovu mezi otcem Tomášem Figurou (38) a matkou Renatou Figurovou (38). Figura v roce 2015 (to byl jeho synovi rok) zažádal o rozvod. Protože se ale s Renatou nedohodl na výchově dítěte, dosud neproběhl. Strana otce tvrdí, že mu matka nechtěla syna dávat na soudem určené návštěvy. Navíc měl obavu o jeho vývoj, ve třech letech téměř nemluvil. Strana matky zase, že Figura syna a Renatu týral.

„Dítě chce do své péče jen proto, aby zakryl svůj vlastní trestný čin,“ tvrdila matka Figurové.

V neděli byl Tomášek se strýcem z matčiny strany zadržen na letišti v indonéské Jakartě, když chtěli odletět do Malajsie. Následně putoval na českou ambasádu, kam za ním hned odcestoval jeho táta. Když se s ním shledal, klouček ho údajně nepoznal.

Kdo chlapce získá do péče?

„Bez bližší znalosti kauzy lze jen konstatovat, že na místě je předběžné svěření dítěte otci a zahájení řízení o úpravě péče a styku,“ říká advokátka Lucie Hrdá. Takové řízení ve věci nezletilých soud může zahájit i bez návrhu. Důležité především je, aby se dítě – pokud má matku ve vazbě – neocitlo po návratu bez péče.

Psycholog PhDr. Miloslav Čedík: Otce a syna čeká znovuseznamování

Je možné, že Tomášek na svého tátu zapomněl? Jak by měl otec se synkem nyní komunikovat? Na to se Blesk zeptal zkušeného dětského psychologa PhDr. Miloslava Čedíka.

„Jelikož neznám konkrétní případ, mohu mluvit pouze obecně. Možná že dítě nepozná otce na první pohled, ale podprahově by mu měl být povědomý jeho hlas a intonace. A díky tomu se mu mohou vybavit vzpomínky na tátu,“ tvrdí psycholog a dodává: „Velmi důležité je pozadí jejich vztahu. Jaké byly vazby otce se synem před tím, než se přestali stýkat. Zda se o dítě zajímal, jestli jejich vztah byl odtažitý či vřelý.

Podle psychologa Čedíka by se nyní mělo jednat velice obezřetně a »netlačit na pilu«. „Při prvních setkáních je třeba postupovat opatrně a pomalu. Krok za krokem. S dítětem by měl být v každém případě jako doprovod někdo, komu chlapec důvěřuje, s kým se cítí bezpečně. Otce a syna teď čeká období znovuseznamování,“ uzavírá doktor Čedík.

Fotogalerie
9 fotografií