Trojici žen, které předloni napadly a oloupily svou krajanku z Vietnamu, Vrchní soud v Praze v úterý 16. října potvrdil podmíněné tresty. Ženám hrozilo za loupež až desetileté vězení. Útočnice napadené způsobily posttraumatickou stresovou poruchu a rozsudek je pravomocný.

Pražský městský soud ženy původně uznal vinnými z vydírání, ublížení na zdraví a loupeže, odvolací senát ale rozsudek změnil a odsoudil je pouze za loupež. „Za to byl dvěma spoluobžalovaným uložen trest odnětí svobody v trvání tří let s podmíněným odkladem na zkušební dobu v trvání pěti let a dále přiměřená omezení a povinnosti, aby se zdržely jakýchkoliv kontaktů a styků s poškozenou,“ uvedla mluvčí soudu Simona Heranová. Nejstarší ženu potrestal soud podmínkou na 2,5 roku s tříletým odkladem, i ona se nesmí s napadenou ženou stýkat. Výši trestů odvolací senát nezměnil.

Vpadly do jejího bytu

Všechny tři ženy, dvě sestry a jejich matka, musí podle verdiktu poškozené nahradit nemajetkovou újmu 50.000 korun, sestry jí pak musí zaplatit dalších 16.680 korun. „Se zbytkem uplatněného nároku byla poškozená odkázána na řízení ve věcech občanskoprávních,“ dodala Heranová.

Incident se stal v noci 25. března 2016 před bytem v Praze 5, kde napadená žena bydlela. Trojice se chtěla pomstít za to, že žena udržovala poměr s manželem jedné z nich. Ženy se nejprve dožadovaly vstupu do bytu, protože věřily, že se tam skrývá nevěrný manžel. To ale žena odmítla s tím, že v bytě spí její malý syn.

Poté došlo k hádce a následně k potyčce. Ženy krajanku svlékly a zbily, vyhrožovaly jí zabitím a sebraly jí prsten a mobilní telefony. Napadená byla tři týdny v pracovní neschopnosti. Po útoku měla strach vycházet sama ven.