Kdo měl dnes cestu kolem Vítězného náměstí v Praze 6, ten měl ojedinělou šanci zažít něco opravdu nevšedního. Armáda České republiky totiž před budovou svého generálního štábu nechala vystavit vojenskou techniku. Nejen k vidění, ale i k osahání tak byl k dispozici lehký tank LT 38, obrněný vůz, bojové vozidlo Humvee nebo dokonce světový unikát – slavnostní salvová houfnice.

Jediná na světě

Tento systém žádná jiná armáda na světě nevyužívá,“ svěřil se pro Blesk.cz četař Richard Kováč k salvové houfnici. „Houfnice je schopna vystřelit za sebou bez nabíjení z tohoto kanonu jedenáctkrát za minutu, kdežto jiná děla totéž svedou při nabíjení cvičnou municí,“ uvedl příslušník čestné stráže. Sama o sobě prý houfnice váží až 2000 kilogramů.

Video
Video se připravuje ...

Před budovou generálního štábu v rámci výstavy 100 let armády byla před čtvrtek vystavena řada vojenských vozidel i zbraní, se kterými se mohla zblízka seznámit i veřejnost. David Zima

Houfnice je určena k ceremoniím – ať už se jedná o slavnostní akty, pietní akce či pohřby. Ostatně v tom také tkví úloha čestné stráže, kterou si leckdo zaměňuje s Hradní stráží. „Přestože kanon na první pohled vypadá efektivně, nemá žádnou bojovou hodnotu. Pro profesionála je to znát hned na první pohled, protože česká armáda například nikdy neměla černá děla. Nestřílí ani dopředu, ale ze speciálně zřízených komor na hlavni střílí do stran,“ vysvětlil Kováč.

Tank, zbraně i protiletadlový kanon

Kromě salvové houfnice se mohli zájemci seznámit i s minulými či současnými zbraněmi. Ty si v některých případech mohli i sami potěžkat. Z dalších zajímavých exponátů budil zaslouženou pozornost také lehký tank LT38 nebo protiraketový systém RBS-70, který je určen k ničení prostředků vzdušného napadení v dosahu 5 až 10 kilometrů. Technika však byla veřejnosti zpřístupněna jen jeden den. Zato výstava potrvá měsíc.

100 let armády

Ukázka vojenské techniky byla hlavním programem čtvrtečního dne. Na další dny má veřejnost upoutat především panelová venkovní výstava 100 let armády, kterou slavnostně otevřel náčelník Generálního štábu Armády ČR Aleš Opata. Výstava mapuje nejen počátky formování armády, které probíhaly ještě před vznikem státu, ale i třeba období socialismu, potažmo restrukturalizaci armády po sametové revoluci.

„Byl to nelehký úkol, ztvárnit v 11 panelech 100 let působení naší armády. S těžkým srdcem jsme musely materiály pro výstavu krátit,“ uvedl autor výstavy Ladislav Lánik z Vojenského historického ústavu. I tak je k vidění formování armády i její nelehké počátky, kdy po první světové válce musela vykročit například proti Polsku nebo Maďarsku. „Národ, který si neváží své historie, je nucený ji znovu prožít,“ uvedla pro Blesk.cz při příležitosti zahájení výstavy dosavadní místostarostka Prahy 6 Eva Smutná (TOP 09). „Považuji za důležité připomínat si všechny historické události. Tím spíše jsem ráda, že se tato výstava, která upomíná na formování české armády za první světové války, uskuteční právě v Praze 6, jejíž ulice nesou názvy často právě s odkazem na první světovou válku,“ vysvětlila s tím, že sám název Vítězného náměstí je odvozen právě od „vítězné“ 1. světové války.

Kde: Vítězné náměstí, prostor před vchodem do stanice metra Dejvická.
Kdy: Od 18. října do 18. listopadu celodenně.
Za kolik: Zdarma.

Fotogalerie
44 fotografií