Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Český letoun se zřítil v Rusku! Posádka je nezvěstná, hledají ji v moři

Český letoun se zřítil při výcviku v Rusku! Posádka se katapultovala do Azovského moře, záchranáři po nich pátrají. (Ilustrační foto)
Český letoun se zřítil při výcviku v Rusku! Posádka se katapultovala do Azovského moře, záchranáři po nich pátrají. (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
18. října 2018
19:47

Na jihu Ruska se ve čtvrtek při cvičném letu zřítil letoun L-39, jehož výrobcem je český podnik Aero Vodochody. Stroj podle agentury TASS spadl do Azovského moře, dvoučlenná posádka se katapultovala a záchranáři po ní v moři pátrají. Za příčinu ruská armáda předběžně označila technickou závadu.

Havárie se podle ruských zdrojů stala nedaleko rusko-ukrajinských hranic asi 160 kilometrů jihozápadně od Rostova na Donu. Výcvikový letoun byl podle TASS bez výzbroje a do moře spadl asi půldruhého kilometru od ruského břehu.

Podzvuková proudová letadla L-39, která Aero Vodochody vyrábí od 60. let minulého století, se několik let po zahájení výroby stala hlavním cvičným letounem členských států Varšavské smlouvy. V Rusku jsou podle médií i dnes hlavním strojem pro výcvik posluchačů vojenských leteckých učilišť.

salto ( 19. října 2018 08:11 )

Že by něčím nas... pardon nazlobili Putina?

vihor ( 18. října 2018 22:40 )

Jenže je rozdíl, jestli je to nějaký starý stroj vyrobený před 50 lety nebo nová generace vyrobená tento rok. To je stejné jak s autem.

slovan1954 ( 18. října 2018 22:39 )

Musiš brať ohľad na zlozvyk niektorých ,,českejch lidí,, ktorí zvykli používať už od vzniku ČSR tento sprostý zvyk,označovať všetko za ,,české,, čo dosť veľkou mierou prispelo k tomu,že sa ČSFR v roku 1992 rozpadla.Áno, gro mnohého vyspelého bolo v Čechách a Morave, aj vďaka pragocentrizmu, čo sa dosť vytýkalo Rakúsko-Uhorsku a viedlo k pádu monarchie. Slováci,sú dnes tak hlúpi,že sa nehlásia veľmi k spoločnému štátu,spodina,ktorá nám vládne akoby naschvál bránila si ucteniu spoločného štátu oboch národov.Rozdelením sa vyriešilo veľa sporného ale na spoločný život sa nedá a nesmie zabudnúť-bola to naša spoločná história,život,vzťahy...

gabreta ( 18. října 2018 21:49 )

"L-39, která Aero Vodochody vyrábí od 60. let minulého století" Tak že to může být i Československý, soudruhu redaktore??

Zobrazit celou diskusi