Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Syn senátora (†10) přišel na skluzavce o hlavu: Soud s údržbáři rozhodl

Autor: rc - 
22. října 2018
09:59

Měla to být pohodová adrenalinová jízda, zábava však skončila tragédií. Desetiletý Caleb Schwab vyrazil do vodního parku v Kansas City, aby sjel na raftu nejdelší klouzačku světa. Raft však během jízdy vyletěl z dráhy a chlapec narazil na kovovou tyč, která mu urazila hlavu. Ze smrti syna senátora byli obviněni pracovníci vodního parku David Hughes a John Zalsman. Oba dva ale soud zprostil viny.

Na první pohled atrakce Verruckt ve vodním parku v Kansas city vypadá jako neuvěřitelný adrenalinový zážitek. Klouzačka, která dosahuje výšky 51 metrů, je největší skluzavkou na světě. Slavnostní otevření se konalo v roce 2014, ovšem radovánky si na ní mohli lidé užít pouhé dva roky.

V roce 2016 tam totiž došlo k obrovské tragédii. Tehdy se do vodního parku se svou rodinou vydal teprve desetiletý Caleb Schwab, syn kansaského senátora. Chlapec neodolal a vydal se s přáteli na obří klouzačku, která se sjíždí na raftech. A to se mu stalo osudným.

Caleb seděl na raftu s dalšími dvěma ženami, což bylo podle pravidel atrakce zcela v pořádku. Během jízdy se však jejich plavidlo odlepilo od skluzavky a chlapce vymrštilo do vzduchu. Klouzačka byla pokryta sítí, která měla fungovat jako bezpečnostní zábrana, ovšem místo toho, aby chlapce zachránila od hrozivého pádu z obrovské výšky, zapříčinila jeho smrt.

Raft totiž během jízdy nabral závratnou rychlost 110 km/h! A když Caleb v této rychlosti narazil do olověné tyče, urazila mu hlavu. Jedna z žen měla zlomenou čelist a další měla zlomenou lícní kost.

Pohled na jeho bezhlavé tělo s námi bude celý život,“ shodly se Jess Sanford a Melanie Gocke, které tragédii viděly, v rozhovoru pro televizní stanici BBC. „Otočila jsem se, když jsem uslyšela zvuk, který by z toboganu neměl vycházet,“ vzpomíná Jess. „Nechápala jsem, co se děje. Viděla jsem jenom, jak Caleb sklouzává dolů, poté jsem viděla krev,“ dodala.

Svědkem tragédie byli i Calebovi rodiče. „Šest nás přišlo do parku a jen pět se nás vrátilo,“ popsal smutný den táta Caleba, kansaský senátor Scott Schwab„Stál tam muž a nedovolil mi, abych šla blíže a podívala se, co se děje. Pořád opakoval: ‚Ne, věřte mi, že nechcete jít blíže,‘" dodala zdrcená chlapcova maminka.

Od tragédie je skluzavka zavřena a rodina stále čeká na spravedlnost. Před soudem stanuli zatím jen údržbáři skluzavky David Hughes a John Zalsman. Proces s nimi se konal tento čtvrtek. Žalobce je obvinil z toho, že neumístili ochranou podložku, která měla zabránit tomu, aby raft vyletěl ze své dráhy. Podložka totiž z klouzačky vypadla dva týdny před neštěstím a muži ji nenahradili. Vyšetřovatelům posléze tvrdili, že byla používána jen během testování klouzačky. Soud je však nakonec zprostil viny.

Z neúmyslného zabití byli obviněni designér John Schooley a ředitel parku Tyler Miles. Oba dva svou vinu popírají. Soud s nimi zatím nebyl zahájen a neočekává se, že se v blízké době bude konat.   

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání