Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Největší korálový útes na světě bledne a umírá. Může za to globální oteplování?

Autor: peb - 
22. října 2018
17:41

Velký bariérový útes při pobřeží Austrálie bledne a odumírá, v severních oblastech je podle tamních úřadů postiženo až 50 procent korálů. Někteří ale nevěří tomu, že za to může klimatická změna, informovala agentura Bloomberg. V sázce jsou kvůli tomu mimo jiné i miliardy dolarů z turismu.

V severní a střední části útesu hlásí vědci úhyn více než třetiny korálů. Jižní část je naproti tomu téměř nepoškozena. Podobné masivní odumírání korálů za posledních 20 proběhlo už třikrát, to současné je ale nejrozsáhlejší. „Někteří lidé nevědí, na co se dívají. Pořád útesy považují za nádherné a nemají ani ponětí, jak vypadaly před zblednutím,“ říká mořská bioložka Joanna Leonhardt.

Situace ale není beznadějná. Ne všechny vybělené korály totiž musí uhynout, některé se mohou zotavit a po několika letech opět získat původní barvu

K blednutí dochází vlivem změn teplot mořské vody. Pokud teplota stoupne i jen o jeden stupeň, korály začínají blednout a některé postupně umírat.

Světový unikát

Ne všichni jsou ovšem přesvědčeni, že je útes v bezprostředním ohrožení. Před několika týdny výzkumné centrum Reef&Rainforest zveřejnilo informaci, že korály vykazují „povzbuzující známky zlepšení“. Mořský biolog profesor Terry Hughes s tím ale zásadně nesouhlasí a zpráva podle něj není založená na vědeckém zkoumání. 

Velký bariérový útes lemuje severovýchodní pobřeží Austrálie v délce necelých 12 000 kilometrů. Je to největší komplex korálových útvarů na světě a třetí největší lákadlo pro turisty v Austrálii. Tvoří ho 2600 oddělených korálových útesů a 300 korálových ostrůvků.

Korálové útesy jsou podmořské útvary složené z korálů, které spadají pod žahavce. Tyto útesy tvoří ekosystémy, které jsou domovem pro velkou část mořských živočichů. 

Zobrazit celou diskusi