Muzeum hlavního města Prahy přišlo v rámci národních oslav ku 100 letům od vzniku nezávislé republiky s projektem Pražská muzea 1918–2018. V jeho rámci nechá zpřístupnit prakticky všechny své budovy, vyjma vil, veřejnosti ve dnech 27. a 28. října. „Akce má jeden společný cíl, a to pozvat návštěvníky nejen z Prahy, ale i mimo ni k návštěvě kulturních institucí zdarma,“ vysvětlila tisková mluvčí MHMP Olga Šámalová.

Celkem zpřístupněných objektů bude 31. Nebudou mezi nimi chybět například Bílkova vila, Dům U Zlatého prstenu, Letohrádek Hvězda, Malostranská mostecká věž, Muzeum Policie ČR, Obecní dům, Petřínská rozhledna nebo Zámek Troja. „Již několik let se koná Muzejní noc, která má minimálně v Praze velikou návštěvnost. Proto mi přijde příhodné uskutečnit tuto akci, kdy mohou rodiny s dětmi navštívit pražská muzea i přes den,“ vysvětlila ředitelka MHMP Zuzana Strnadová.
Hlavní budova Muzea hl. m. Prahy bude jako jedna z mnoha o nadcházejícím víkendu zdarma zpřístupněna veřejnosti.
Autor: Eva Fornálová

„Veškerý program se snažíme koncipovat jako dárek nejen Pražanům, ale i pro všechny Čechy, Moravany, Slezany i Slováky – zkrátka pro všechny návštěvníky Prahy, kteří na svátek 28. října do Prahy dojedou,“ vyjádřil se mluvčí národních oslav v Praze Vladimír Bláha. Ten zároveň dodal, že k národním oslavám se chystá i mobilní aplikace, která má návštěvníkům Prahy pomoci lépe se zorientovat mezi památkami. „Doufáme, že bude přehledná a uživatelsky přívětivá.“

Kultura hrou

Organizátoři akce Pražská muzea 1918–2018 zároveň uvedli, že návštěvníci budou moci porůznu sbírat razítka. Za jejich dostatečný počet potom lidé obdrží pamětní list, na jehož podobě se podílelo Národní technické muzeum, které je rovněž partnerem akce. „To by nám ve výsledku mohlo dopomoci i k tomu, aby organizátoři alespoň zdánlivě odhadli, kolik lidí tuto akci využilo,“ vyjádřila se Šámalová.

Doprovodný program

Kromě možností prohlédnout si prostory muzeí a jejich aktuální výstavy či poslechnout si různé přednášky chystají instituce i doprovodné programy. V hlavní budově MHMP na Florenci bude například 27. října probíhat pátrací hra dětí. Na tentýž den si skutečnou lahůdku pro zájemce připravilo Národní zemědělské muzeum. To totiž návštěvníky zavede až do podzemních prostor krytu civilní obrany, který byl budován v době výstavby Letenského tunelu. Normálně je veřejnosti nepřístupný.

28. října pro změnu chystá Národní muzeum velkolepý videomapping na fasádu staré budovy NM. Ten bude ve znamení historických proměn, které se během 100 let udály. Národní kulturní památka Vyšehrad pro změnu za symbolické vstupné 1 Kč zpřístupní své kasematy, gotický sklep nebo sál starého purkrabství. Rovněž i tam si děti v rámci nejrůznějších programů přijdou na své. A nejen děti. Vojenský historický ústav hodlá například na Letné vystavit od 26. října kolem 30 kusů historické vojenské techniky, z nichž nejzajímavější budou patrně meziválečné tanky. Více o chystaném programu pražských muzeí se dozvíte zde.
Fotogalerie
14 fotografií

Více o vzniku Československa čtěte ZDE