Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

»Zabijácký« medvěd terorizuje Zlínsko: Kontakt s turistou u rozhledny

Autor: ČTK, lm - 
22. října 2018
11:11

Už měsíc lidi na Zlínsku terorizuje »zabijácký« medvěd. Šelma se potuluje po okolí a zabíjí hospodářská zvířata. Naposledy byl spatřen v Hošťálkové na Vsetínsku, kousek od rozhledny Maruška. Předtím roztrhal dvě ovce na nedalekém Trojáku.

Medvěd, který se ve Zlínském kraji pohybuje od září, má na svědomí životy už zhruba dvou desítek ovcí, koz nebo kohouta. Zvíře poškodilo také několik včelínů, včetně posledního v Loukově na Kroměřížsku. Naposledy šelma patrně zaútočila o víkendu, v noci na sobotu. Na Trojáku (obec Rajnochovice) zabil medvěd dvě ovce.

Šelmu se následně podařilo natočit náhodnému turistovi, který jel v sobotu odpoledne po silnici u obce Hošťálková. Medvěd se pohyboval nedaleko rozhledny Maruška a jeho záběry zveřejnila FTV Prima. 

Podle odborníka osloveného televizí je z videa patrné, že zvíře bylo velmi vyplašené a bálo se. Svědčí o tom podle něj i to, že když medvěd uviděl auto, začal utíkat od silnice směrem k lesu. Podle odborníka nevypadá agresivně, spíše velmi plaše a zabíjení zvířat pro něj může být jen hra.

"Medvěd se stále nejspíše pohybuje v okolí Rajnochovic. Podle našich zkušeností se dá očekávat, že tam nějakou dobu pobude," řekl v sobotu ČTK Michal Bojda z olomouckého Hnutí Duha.

Ochránci přírody se mezitím snaží medvěda polapit. Ve čtvrtek nainstalovali ve spolupráci se starosty do terénu odchytovou klec. Medvěda do ní lákají na pytel s jablky politými medem. Její polohu však nezveřejnili. Klec je přesto označena cedulkami upozorňujícími na nebezpečí úrazu a zakazujícími vstup. Také ochránci přírody se budou snažit chodit ke kleci co nejméně, na případný pohyb je upozorní fotopasti.

Odchyt medvěda může podle odhadů trvat i týdny. Není vyloučené, že bude v případě neúspěchu nutné přesunout klec na jiné místo. Už dříve Bojda uvedl, že nalákat medvěda do klece je obtížné. Mladé zvíře má totiž nyní v lesích a sadech dostatek potravy, navíc se pohybuje po rozsáhlém teritoriu. Přes noc je schopno ujít i 20 kilometrů.

Ochránci přírody a starostové vyzvali myslivce, policisty a obecní úřady, aby pokud možno hlásili každý zachycený výskyt zvířete. Má jim to pomoci zmapovat jeho pohyb. Pakliže se podaří medvěda odchytit, pokusí se ochránci přírody vyjednat s některou ze zoologických zahrad, aby se zvířete ujala. Vypuštění medvěda do přírody na jiném místě podle nich není reálné.

nemocna ( 22. října 2018 20:01 )

ČUNKA ZABÍT bezcita a bezohledný k zvířatům a přírodě jen hájí migranty a cikány, ty nás ohrožují víc jak méda, zdravé mladé zvíře chce zbavit života pro nic za nic, NECHTE JEJ NA POKOJI ÚŘEDNÍCI POTRHLÝ, vás zabít a co nejdřív vyhodit z úředničiny o rozhodování druhého živočicha, nemáte na to právo! zvířata vracet kdy dříve žili a chránit, míša přišel sám a nikomu neublížil nezaútočil, ovce si zabezpečte a nenechávejte venku a bude klid, do lesa kde je nechodte, honěním vrtulníku a lovci jej jen stresujete a vydráždíte k útoku a budete tvrdit že zaútočil tak jej zastřelíte s výmluvou to byla ochrana, blbost on se bránil! chudák míša!!! komu co udělal že musí přijít o život??? lovci, lesníci, myslivci a úředníci zabijáci moderní doby! NECHTE JEJ ŽÍT A NECHTE JEJ NA POKOJI

agfor ( 22. října 2018 17:34 )

Nás zase terorizují cikáni - taky odstřelit ?

zada ( 22. října 2018 17:04 )

Hm, tak mě jenom napadá, jestli zrovna tenhle medvěd nebyl "vypuštěn" z nějaké soukromé "zahrady". A pokud ne, tak asi tam není žádná zvěř a jídloo, které by mu zabezpečilo přežití zimy. Něco žrát holt musí. Ale je mi to s podivem, černá zvěř je přemnožená a on tam nemá co jíst? Mě se to prostě nezdá....

Nika2 ( 22. října 2018 15:09 )

proč šířit paniku. Ten medvěd za to nemůže, že nemají zabezpečná svá stáda, stará se o potravu tak je se o ni staráte vy. Proč by se nemohl vrátit k nám do přírody. Kde ještě lesy jsou, kde nejsou napadené kůrovcem a v podstatě na Bruntálsku téměř již žádné lesy nejsou.

nemocna ( 22. října 2018 14:43 )

Na Slovensku mají hodně medvědů a nedělají z toho takovou paniku jako u nás z jednoho, naučili se s nimi žít, nechte jej být vždyt je to chráněné zvíře žijící volně svobodně v přírodě, jen si obstarává potravu za chvíli stejně ulehne ke spánku, můžeme být rádi že k nám přišel, včelíny se dají znovu postavit a ovce stát zaplatí, chovatelé by si měli lépe svá zvířata zabezpečit dříve byly chlévy zděné ne zbouchané pár prken a nenechávat v noci venku, za úhyn si mohou sami, je mě jich také moc líto, ale je to příroda je to tak zavedeno, že zabíjí pro zábavu je že je sám a mladý nevybouřený, stačí se vyhýbat místům kde je, do klece a do zoo se nechte zavřít sami! zvířata tady byla dříve než my lidé a jsme přemnoženi tak že utiskujeme vše ostatní jak zabíráme víc a víc místa, kácíme lesy stále příbívá dálnic, cest, samý beton, asvalt, domy se staví po obvodu všech vesnic že už to vesnice nejsou ke všemu všude a zbytečně tolik supermarkétů jen kolik zaberou metrů přírody? zavčas vše zastavit a chránit přírodu, zvířata nebo bude díky lidem zničená celá planeta, za zabití chráněného zvířete smrt!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání