Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pavel K. dostal za vraždu družky 13 let, za další zločiny schytal roky v kriminále navíc

Autor: ČTK, shp - 
22. října 2018
20:39

Dohromady osmnáct let vězení by si měl odpykat Pavel K. za vraždu družky ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku, předchozích pět loupežných přepadení v bankovních domech a také za zanedbání povinné výživy. Soud uložil Pavlovi K. dva tresty, které se sčítají. Za vraždu dostal 13 let ve věznici se zvýšenou ostrahou a za předchozí činy pět let v mírnějším vězení.

"První trest (pět let vězení) byl uložen ve vztahu k trestnímu příkazu (zanedbání povinné výživy) Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou, protože všechny skutky (loupeže) se staly před tím, než trestní příkaz byl doručen," řekl předseda senátu Luboš Sovák.

Za loupeže mu hrozilo až 12 let vězení, za vraždu maximálně 18 let odnětí svobody. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obhájce si nechali lhůtu na odvolání. Pokud rozsudek nabude právní moci, nejprve si odpyká pětiletý trest a naváže třináctiletý. Soud mu navíc nařídil zaplatit nemajetkovou újmu pozůstalým přes 3,5 milionu korun a bance jako náhradu škody přes 380.000 korun. 

"Rozsudek je naprosto v souladu s mým závěrečným návrhem, a to pokud jde o skutková zjištění, právní závěry i otázku trestu," řekla ČTK státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Podle spisu Pavel K. devětadvacetiletou ženu ubodal kuchyňským nožem loni v listopadu v bytě, v němž spolu žili. Obžalovaný se přiznal, ale na samotný vražedný útok si prý nevzpomíná. Ženu napadl kuchyňským nožem a způsobil jí 32 ran na krku, hrudníku, rukou a nohou, uvádí obžaloba. "Příčinou úmrtí bylo vnější a vnitřní vykrvácení poškozené," uvedla Faltusová.

Nedlouho po oznámení nálezu těla policie Pavla K. zadržela. Kriminalisté mu odebrali vzorky DNA a porovnali je se vzorky z vyšetřování starších neobjasněných zločinů. Na základě toho zjistili, že v letech 2007 až 2014 přepadl se střelnou zbraní pět bank v Praze, Brně a v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku.

Pouze v jednom případě z května 2009 se mu ale podařilo získat peníze, a to přes 382.000 korun. Při tomto útoku způsobil pokladní banky posttraumatickou stresovou poruchu. Obžalovaný řekl, že ho k tomu přiměla špatná finanční situace a poškozeným se omluvil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání