Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dva chlapci (†5 a †7) utonuli v jezeře Lhota: Policie obvinila obě matky a jednoho z otců! Hrozí jim až šest let

Autor: ČTK, lm - 
22. října 2018
19:35

Dvě ženy a jeden muž byli obviněni v souvislosti s tragickým utonutím dvou chlapců (†5 a †7) na jezeře Lhota u Prahy. Informovala o tom Česká televize. Za usmrcení z nedbalosti jim hrozí až šest let vězení. Podle informací Blesk.cz jsou obviněnými příbuzní obětí. Aktuální informace hovoří o tom, že jde o obě matky a o jednoho z otců mrtvých hochů.

Chlapci se na koupališti utopili 2. srpna. Ve vodě je našli asi po dvou hodinách od nahlášení potápěči. Záchranáři již chlapcům nedokázali pomoci, resuscitace byla neúspěšná. Podle informací zveřejněných TV Prima policie obvinila obě matky a jednoho z otců mrtvých dětí.

"Kriminalisté obvinili dvě ženy a jednoho muže z trestného činu usmrcení z nedbalosti, za který jim hrozí v případě odsouzení trest ve výši až šesti let. Více podrobností v této fázi vyšetřování nebudeme sdělovat," řekla policejní mluvčí Markéta Johnová. Vyšetřování podle ní dále pokračuje, policie bude nadále pokračovat s výslechy svědků.

Podle některých svědků ale také personál areálu otálel s pomocí rodičům, kteří děti hledali. Chlapci měli zmizet dříve, než byla událost nahlášená na tísňovou linku, matkám ale nikdo nevěnoval pozornost, zaměstnankyně koupaliště se prý ženám vysmívaly. Televize Prima s odvoláním na svědky události uvedla, že se do řešení situace vložili další návštěvníci koupaliště. Pracovnice koupaliště ale podle nich nechtěly vyvolávat chaos a obtěžovat návštěvníky.

Ředitel areálu Robert Nedvěd řekl již dříve médiím, že zaměstnanci areálu Lhota podle něj udělali pro záchranu dětí maximum. Česko-vietnamská společnost ale žádala důkladné vyšetření události.

V neděli 5. srpna se na koupališti sešlo asi 150 lidí na pietní akci za utonulé chlapce. Kolem dřevěného kříže u lesní cesty účastníci položili květiny a svíčky. Hrála harmonika, někteří lidé tiše zpívali a podle vietnamského zvyku házeli na pietní místo hrsti rýže.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání