Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jaké vitaminy nebo doplňky stravy je nejlepší dětem podávat v období chřipek a je možné se jimi předávkovat?

22. října 2018 | 14:00
Prezentace klienta |

Podzim je období chřipek a nachlazení. Ve velkých kolektivech, jako jsou školy nebo školky se bacily přenáší závratnou rychlostí. Jak své děti v tomto období nejlépe chránit a jaké doplňky stravy jsou pro děti nejvhodnější? Na vaše dotazy odpovídal pediatr MUDr. Jan Boženský.

Pomáhají prosím k obranyschopnosti probiotika? Nemůže člověk pravidelným užíváním dětem (mám 4 kluka) spíš uškodit. Ve smyslu rozmazlit střeva?

Pro imunitní systém je nezbytná rovnováha ve střevech (střevní mikrobiom) a pro navození této rovnováhy jsou důležitá také probiotika. A k tomu rozmazlování, rozmazlujte svá střeva, co to jde, protože zdravé střeva a vyvážený střevní mikrobiom není důležitý jen pro trávení a imunitu, ale i pro naši psychickou pohodu. Naše babičky říkaly, že láska prochází žaludkem, my dnes můžeme říct, že láska a spokojenost prochází celým trávicím traktem.

Mám syna v první třídě. Všichni nás varovali, že po začátku školního roku budou časté virózy a zatím nic, nicméně bych jeho imunitu ještě nějak zvýšila. Máte nějaké doporučení pro tento věk?

Asi vám mohu je držet palce a popřát,  ať vám to vydrží co nejdéle. Jinak obecně hodně zeleniny a ovoce, dostatek pohybu ale také spánku a relaxu (bez počítače a mobilu). Do stravy bych mimo probiotik přidal omega 3 nenasycené mastné kyseliny (rybí tuk).

Mohu své dítě vitamíny nebo jinými doplňky stravy v kombinaci s přírodními vitamíny (ovoce, zelenina....) předávkovat?

Určitě můžete. Ale většinou se vám nepovede "dostat" do dítěte takové množství ovoce a zeleniny, že by mohlo způsobit akutní otravu, ale určité typy vitamínů se v těle ukládají a tak mohou při opakovaném a neuváženém podávání potíže způsobit. Větší riziko pak představují multivitaminové prostředky, které mohou obsahovat velké množství některých typů vitamínů. Takže se asi nestane, že po podání jater ledního medvěda způsobíte otravu vitamínem A, ale pokud budete podávat vysoké dávky multivitaminů dlouhodobě, tak zde jisté riziko hrozí.

Dobrý den, jaké vitaminy jsou vhodné pro nejmladší děti? Dceři jsou 2 roky.

Základní doporučení je dostatek zeleniny, ovoce a pobytu v přírodě. V zimních měsících bych navíc přidal přiměřenou dávku vitamínu D, zvážil bych pravidelné užívání probiotik (živé kultury ve střevech) a v období zvýšeného výskytu infekcí pak beta glukany.

Celý chat najdete ZDE

Související články
Video se připravuje ...