Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump vysílá na hranice tisíce vojáků kvůli migrantům. Neziskovky zuří

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
1. listopadu 2018
10:55

K hranicím Spojených států v současnosti míří dvě karavany migrantů, v nichž jsou i celé rodiny prchající před chudobou a vysokou kriminalitou ve Střední Americe. Prezident USA Donald Trump hrozil uzavřením hranic, oznámil také, že na jih vyšle až 15 tisíc vojáků, kteří posílí obranu americko-mexické hranice. Neziskové organizace se proti tomuto opatření bouří a Trumpovi vzkazují: „Migranti nejsou hrozba!“, jak informoval britský deník The Guardian.

Karavany mířící k USA tvoří převážně lidé z Hondurasu a Guatemaly, větší skupinu čítá téměř sedm tisíc lidí a momentálně se nachází v jihomexickém státě Oaxaca zhruba měsíc pěší cesty od hranice. Čím blíže jsou Středoameričané vstupu do USA, tím útočnější je Trumpova rétorika.

Trump vnímá migranty jako zlo

Prezident dlouhodobě označuje migranty bez dokladů za zásadní nebezpečí pro Spojené státy a v úterý oznámil, že zvažuje vydání dekretu, který by zablokoval automatické udělení amerického občanství dětem cizinců narozeným v USA.

Opoziční demokraté Trumpovi vyčítají, že podle nich používá téma migrace jako lákadlo na republikánské voliče před kongresovými volbami, které proběhnou příští týden. Podle některých kritiků vyostřenou rétorikou přispívá k nesmiřitelnému rozdělení společnosti a vytváří atmosféru podněcující nenávistné činy, jako bylo minulý týden rozesílání balíčků s výbušninami prezidentovým odpůrcům.

Tisíce migrantů ze Střední Ameriky míří do USA. Prezident na hranice vyslal přes 15 tisíc vojáků. Zvažuje úplné uzavření hranic. Tisíce migrantů ze Střední Ameriky míří do USA. Prezident na hranice vyslal přes 15 tisíc vojáků. Zvažuje úplné uzavření hranic. | Reuters

Cesta do USA se pro migranty uzavírá

Hraniční stráž mezi tím nacvičuje zátah na migranty a čeká na posilu armády. Tvrdý postoj vůči migrantům, jak ze strany vlády, tak ze strany policie okusily už menší skupinky uprchlíků, kteří se pokusili překročit hranici a zažádat o azyl. Cestu jim zastoupili strážníci s puškami a poslali je zpátky do Mexika.

S novináři Guardianu o tomto incidentu promluvil Guatemalec, který se do USA vydal se synem. Ze své země odešel před sedmi měsíci, k odchodu je přimělo stupňující se násilí ze strany drogových kartelů. Náročnou cestu podstoupili pěšky. Uvedl, že cítil úlevu, když dorazili k hraničnímu mostu, který spojuje mexické Ciudad Juarez a americké El Paso. Nedostali se ale ani do jeho půlky a ozbrojení Američané je hnali zpátky.

Právníci: Každý má právo zažádat o azyl

Do boje proti nastalé situaci se pustily také americké neziskové organizace, jejíž dobrovolníci se vydali do uprchlického tábora ve městě Ciudad Juarez. Mezi jejich svěřence patří i Guatemalec se svým synem. Američtí aktivisté spolupracují s mexickými neziskovkami a migrantům do tábora vozí jídlo, teplou vodu, oblečení a deky. Připravují se na soudní bitvu s Trumpovou vládou, která podle nich porušuje lidská práva migrantů.

„Podle mezinárodního i amerického právního systému má každý člověk, který prchá ze své země ze strachu z perzekuce, právo zažádat o azyl,“ uvedl Robert Painter, ředitel právnické neziskové organizace zastupující migranty. „Očekáváme, že ministerstvo vnitřní bezpečnosti toto právo dodrží a zajistí, aby všichni uprchlíci byli vyslyšeni před řádným a spravedlivým soudem, který o udělení azylu rozhodne,“ dodal Painter.

Tisíce migrantů ze Střední Ameriky míří do USA. Prezident na hranice vyslal přes 15 tisíc vojáků. Zvažuje úplné uzavření hranic. O bezpečí a základní potřeby migrantů se v Mexiku starají dobrovolníci z domácích i amerických neziskovek. Tisíce migrantů ze Střední Ameriky míří do USA. Prezident na hranice vyslal přes 15 tisíc vojáků. Zvažuje úplné uzavření hranic. O bezpečí a základní potřeby migrantů se v Mexiku starají dobrovolníci z domácích i amerických neziskovek. | ČTK

Svaz pro občanské svobody: Migranti nejsou hrozbou

Trump dal jasně najevo, že nemá zájem poslouchat důvody migrantů, proč se rozhodli utéct ze země. Právníci lidsko-právních organizací se obávají, že by tak mohlo dojít k podkopání jediné legální cesty, jak mohou uprchlíci získat azyl.

„Trump udělal chybu. Chtěl zabránit krizi, která ještě ani nenastala, místo toho krizi vyvolal. Karavana migrantů se ani nepřiblížila a už teď se hranice plní vojáky. Uprchlíci nejsou nepřátelé a už vůbec nejsou hrozbou, která by vyžadovala zákrok armády,“ prohlásil Shaw Drake z Amerického svazu pro občanské svobody (ACLU).

Ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová sice tvrdí, že vojáci nejsou k hranici vysláni, aby „stříleli migranty“, její prohlášení ale právníky neuklidnilo. „Nejvíc se bojím, že tohle jen povede k násilí. Rodiny, které před ním prchají a hledají v USA bezpečné útočiště, budou zbytečně trpět. Ti lidé neudělali nic špatného,“ uvedla Conchita Cruzová, spoluzakladatelka právního projektu pro žadatele o azyl.

Zatím není jasné ani to, jak bude vláda postupovat, až karavana dorazí na hranici. Podle listu The New York Times Trumpova administrativa zvažuje zavést znovu kontroverzní rozdělování rodin. Jedná se také o další zpřísnění udílení azylu nebo urychlení deportací. Dokonce se mluví i o úplném zákazu migrace ze Střední Ameriky do USA.

USA už nejsou majákem naděje?

„Tohle jde proti všem americkým hodnotám,“ domnívá se Jess Moralesová Rockettová, předsedkyně organizace Rodiny patří dohromady. Podle Drakea z ACLU jsou USA plně schopné přijmout migranty. „Tihle lidé neprchají ze svých zemí jen tak, ale z nutnosti. Nebojíme se celou věc dohnat před federální soud. Budeme-li muset, uděláme to,“ slíbil Drake. „USA vždycky byly majákem naděje, ale Trumpova vláda nás proměnila v jámu plnou strachu a hněvu,“ dodal.

salto ( 2. listopadu 2018 08:09 )

V USA to jde, tak proč ne v EU?

gabreta ( 1. listopadu 2018 12:36 )

Není náhodou, podle měřítek EU a OSN Amerika xenofóbní, fašistická a neuznávající lidská práva? Neměla by EU a OSN, protestovat proti jejich přístupu k nebohým migrantům?

fido2 ( 1. listopadu 2018 12:26 )

Trumpíku proč? Máš tam dost místa, otroci se hodí...předem ti děkujeme, hned jim otevři.

sores ( 1. listopadu 2018 12:11 )

Každý soudný člověk je proti čmoudům kteří umí jen vraždit a znásilňovat!!!! Práce jim smrdí a to jejich náboženství je největší hnus na planetě. Kdo je neuznává,toho zabijí,podlidi odpo.r.ný!!!

zada ( 1. listopadu 2018 12:06 )

Amíci "náš vzor" , jsou proti migrantům??? Ale co to, co to?????? hlavně že se amícká ambásáda u nás může kvůli neziskovkám podělat a sami...? No tak to chodí. Ten bordel chtějí jen pro evropu, nám budou kázat jak máme být přítulní , sami vykrádají Afriku jak můžou a sem do evropy pošlu "oplodňovatele". To je zvrácená politika- Tak nevím sluníčkáři a Šojdrová co s tím budete dělat

Zobrazit celou diskusi