Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Obávaný Krejčíř oslaví své padesátiny za katrem: Jaký dárek by ho potěšil nejvíc?

Autor: ČTK, yks - 
4. listopadu 2018
05:40

Podle různých svědectví jde o jednoho z nejbrutálnějších a nejbezohlednějších gangsterů, jaké naše země dala světu. Uprchlý odsouzený podnikatel Radovan Krejčíř oslaví v neděli padesáté narozeniny. Točí se o něm filmy a píšou knihy. On sám ale touží nejvíc po jediném: dostat se z jihoafrického kriminálu, kde mu, jak tvrdí, jde doslova o život.

Podnikatel Radovan Krejčíř uprchl z ČR před policejním vyšetřováním v červnu 2005. Policistům zmizel doslova před nosem, když mu během zátahu v jeho luxusní vile v Černošicích nevěnovali dostatečnou pozornost. 

Dlouhou dobu pobýval s rodinou na Seychelách. Odtamtud ale o necelé dva roky později uprchl pod falešnou identitou do Jihoafrické republiky. Byl ihned zatčen a následně propuštěn na kauci.

Žalobce mu vyčítá únosy, mučení i vraždy 

Zpočátku to vypadalo, že se mu podaří přesvědčit tamní úřady, že je ve své domovině stíhán protiprávně. Nakonec ale i jihoafrická justice pochopila, s kým má tu čest. Krejčíř totiž podle všeho nezahálel ani ve své nové vlasti.

Také V Jihoafrické republice začal být spojován se závažnými zločiny. Od listopadu 2013 je za mřížemi. V květnu 2014 stanul před soudem a v únoru 2016 si vyslechl trest 35 let vězení za pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami.

Případ se týká Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který údajně zmizel i s 25 kilogramy pervitinu. Krejčíř účast na zločinech odmítá, ani jeho snahy o odvolání ale nebyly úspěšné. Navíc jde pravděpodobně jen o špičku ledovce. Krejčíř je totiž v JAR spojován s řadou dalších zločinů, včetně několika vražd.

 

Domů se podívá nejdřív za pár let

ČR usiluje o Krejčířovo vydání z JAR od roku 2007. Letos v polovině března jihoafrický soud souhlasil s Krejčířovým přesunem do ČR. Konečné rozhodnutí ale náleží tamnímu ministru spravedlnosti. Proces vydání se může táhnout ještě několik let. Krejčířův právník letos v září varoval ministra spravedlnosti JAR, že pokud k němu nedojde brzy, může se vězeň pokusit uprchnout. To ostatně v jeho případě není nic nového.

Krejčíř stojí Jihoafrickou republiku v přepočtu miliony korun kvůli nezbytným bezpečnostním opatřením - podle tamních médií se několikrát pokusil o útěk z věznice. Letos v srpnu se mu povedlo do cely propašovat mobilní telefon, ze kterého poskytl rozhovor do médií. Dozorci mu poté zpřísnili režim.

 

Česká justice mu naložila 15 roků

Pražský vrchní soud sice podnikateli letos v březnu potvrdil souhrnný trest 15 let vězení za pokus o vytunelování státního podniku Čepro a za řadu dalších činů, to ale nic nemění na tom, že byl stíhán a odsouzen jako uprchlý. Pokud by byl skutečně vydán do ČR, mohl by si přitom požádat o nové projednání svých českých případů. 

Jednou z takto souzených kauz je případ pokusu o vytunelování státního podniku Čepro a příprava vraždy celníka, za které pražský vrchní soud Krejčířovi letos v březnu potvrdil zmíněný patnáctiletý trest.

Už před Krejčířovým odsouzením kvůli Čepru padaly ale pravomocné verdikty, například za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5. Původně mu soudy uložily 10,5 roku vězení, později je zahrnuly do souhrnného trestu. Z téhož důvodu v červenci 2017 český soud zastavil pro neúčelnost další stíhání za únos podnikatele Jakuba Konečného, který měl podle obžaloby Krejčíř zorganizovat v roce 2002.

Nejvíc si prý vydělal na privatizaci 

Krejčíř, který se narodil 4. listopadu 1968 v Českém Těšíně, je vystudovaný ekonom. Majetek získal údajně na počátku 90. let, kdy s dalšími lidmi založil společnost Corado, shromáždil tisíce kuponových knížek a úspěšně je investoval. Podnikal ale v řadě společností, mimo jiné zasedal v orgánech společností Staviva, Corado Holding nebo Corimex. 

Česká republika, která se domáhá Krejčířova vydání od roku 2007, po Krejčířově odsouzení v Jihoafrické republice oznámila, že chce dál usilovat o zločincův přesun. Krejčíř se původně snažil extradiční proces zpomalit žádostí o politický azyl, tu ale v roce 2016 stáhl a vydávací řízení tak mohlo pokračovat. Nyní se zdá, že jeho největším přáním je právě to, aby byl vydán do České republiky. Do 50. narozenin už to ale nestihne.

latecia ( 4. listopadu 2018 19:13 )

Ten kdyby se vratil, tak ma Blesk vydelano na dalsich 50 let a verim tomu ze by se ukazal i v reality show. Nebo jako pristi James Bond

bullshit ( 4. listopadu 2018 12:57 )

ČR usiluje o Krejčířovo vydání, to je tedy masakr. Jen ať tam zůstane a neutrácejme peníze za tyto nesmysly. Měl by za ty svi.ňárny být na samotce o chlebu a vodě. Běžní lidé se nemohou dočkat spravedlnosti ani tady a tento xindl by měl mít u nás trest o deset let kratší. Docela se divím, že když je to tam tak špatné, že ho ještě nikdo nadobro nesejmul...

prasatkopepicek ( 4. listopadu 2018 12:38 )

Take my se pridavame ke gratulantum a prejeme minimalne dalsi padesatku, pokd mozno za katrem.

salto ( 4. listopadu 2018 09:59 )

Radovan má nnarozeniny, my máme přání jediný - zůstaň tam kde jsi

nemok ( 4. listopadu 2018 08:26 )

Vždy říkal že mu tam chybí hořčice. Tak bych mu ji tam kybl poslál

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání