Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Svět si připomíná 100 let od konce války. „Staří démoni se probouzí,“ varuje Macron

Autor: ČTK - 
11. listopadu 2018
12:24

V Paříži u Vítězného oblouku se za účasti francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a zhruba sedmi desítek zahraničních prezidentů a premiérů včetně českého ministerského předsedy Andreje Babiše konala vzpomínková ceremonie u příležitosti stého výročí konce první světové války. V té celkem padlo na deset milionů vojáků a zahynulo okolo osmi milionů civilistů. Na pietu odpoledne naváže Pařížské mírové fórum, kde státníci spolu s dalšími delegáty budou jednat o mírových aktivitách ve světě.

Macrona u Vítězného oblouku, který dal postavit Napoleon Bonaparte po vítězství v bitvě u Slavkova, přivítal francouzský premiér Édouard Philippe a francouzští vojenští činitelé. Prezident následně vzdal hold praporům a ceremonie pokračovala přehlídkou jednotek a sérií vojenských poct včetně čtení jmen vojáků, kteří v uplynulém roce padli za Francii. Minutu ticha pak ukončila francouzská hymna Marseillaisa v podání francouzského armádního hudebního tělesa.

V následném projevu Macron varoval před křehkostí míru a před nebezpečím nacionalismu, které označil za přímý protiklad vlastenectví. „Stopy této války nikdy nezmizely,“ řekl Macron. „Staří démoni se opět probouzí,“ dodal. Podle Macrona musí světoví předáci za mír bojovat společně, neboť násilí a uzavření se do sebe není řešením.

Macron poté společně se zahraničními předáky, kteří dění sledovali z tribuny, vzdal čest hrobu neznámého vojína. Ostatky byly u Vítězného oblouku uloženy v roce 1921 a od roku 1923 zde hoří věčný plamen, který je každý den v 18:30 zažeháván. Macron za přítomnosti výše zmíněných osmi studentů a také 48 žáků symbolicky oheň znovu zažehl. Zhruba 90minutovou pietu završila minuta ticha zakončená troubením vojenské polnice.

Agentura AP poznamenala, že světoví vůdci zmeškali přesný okamžik příměří, které začalo platit 11. listopadu 1918 v 11:00. Dnes v 11:00 kolona autobusů s prezidenty a premiéry teprve mířila po třídě Champs-Élysées k Vítěznému oblouku. Autobusy jely po bulváru vyrovnané vedle sebe, posledních několik stovek metrů státníci šli pěšky. Macron kráčel uprostřed několikařadého zástupu, Babiš šel za ním.

Trump s Putinem se nesešli

Po příchodu k oblouku si rukou potřásli americký prezident Donald Trump a jeho ruský kolega Vladimir Putin. Původně se předpokládalo, že se v Paříži sejdou ke krátké schůzce, což ale bylo odřeknuto. Trump s Putinem a také izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem přijeli k Vítěznému oblouku ve vlastních vozech, ostatní činitelé cestovali společně autobusy.

Velká vojenská přehlídka se v rámci výročí nekoná. Macron si totiž podle listu Le Figaro nepřál dát ceremonii příliš vojenský ráz, aby se tak nedotkl Berlína jako poražené strany.

Merkelová vyzvala ke spolupráci a rýpla si do Trumpa

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes na mírovém fóru v Paříži vyzvala k úsilí o celosvětový mír a spolupráci. Mír není možné považovat za samozřejmost, je třeba na něm pracovat, dodala s tím, že „není možné jen stát opodál a dívat “, jak ve světě zuří množství konfliktů. V této souvislosti zmínila například válku v Sýrii.

Merkelová během své řeči odsoudila „národní nafoukanost a vojenskou aroganci", které vedly „k nesmyslnému krveprolití“ během dvou světových válek. Jak poznamenala agentura AP, během svého vystoupení na fóru kancléřka vyslovila i zjevnou narážku na politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa, který prosazuje svůj protekcionistický program Amerika na prvním místě a je skeptický vůči mnohostranné spolupráci. Uvedla, že „nedostatek komunikace a neochota dělat kompromisy“ mohou mít smrtící následky. 

Třídenní mírovou konferenci zahájil francouzský prezident Emmanuel Macron. Ten mimo jiné prohlásil, že světová stabilita je nyní ohrožena nacionalismem, rasismem, antisemitismem a extremismem a rovněž i ekonomickými problémy a potížemi souvisejícími s životním prostředím a migrací. Setkání 84 světových vůdců během oslav 100. výročí konce první světové války Macron označil „za historický okamžik“. Fórum by se podle představ Paříže mělo opakovat každý rok jako výraz „obnoveného, reformovaného multilateralismu“.

O příměří, které 11. listopadu 1918 ukončilo boje čtěte na ZDE

marmat ( 11. listopadu 2018 22:19 )

PROČ někdo nezfilmuje , jak by vypadal NÁŠ svět bez válek od narození Krista ...ale vlastně bez závisti a nepřejícnosti !? BYL BY "JEN" PŘELIDNĚNÝ !???

marmat ( 11. listopadu 2018 22:14 )

URČITÉ AKCE UŽ JSOU OPRAVDU UŽ NAD JEHO FYZICKÉ SÍLY !!!

marmat ( 11. listopadu 2018 22:12 )

Ruský prezident Vladimir Putin si potřásá rukou s manželkou hlavy Bílého domu Donalda Trumpa Melanií A U TOHO VŚEHO SEDÍ !!!!

echo1 ( 11. listopadu 2018 21:25 )

Držky, v čem ještě přijdeš. dragomiro

naidka ( 11. listopadu 2018 19:44 )

Držky (dršky) má správně. Může být obojí a značí tlamu.

Zobrazit celou diskusi