Výpadek příjmu, doplatky na léky, paruka a mnoho dalšího. Rakovina si sebou kromě zdravotních problémů často nese i ty finanční. Ty si ale mnoho lidí vůbec neuvědomuje.  Mnozí si myslí, že běžné zdravotní pojištění v nemoci člověka bude stačit, nevědí, že běžný každodenní život v tomto pojištění není zahrnutý,“ říká psycho onkoložka Laura Janáčková.Během onemocnění rakovinou se mohou každodenní výdaje, které nesouvisí s přímou léčbou, vyšplhat až na 8 000 Kč měsíčně. Právě finanční zatížení se stává při léčbě rakoviny faktorem, jež může stav nemocného ještě zhoršit.

Strach ze závislosti na ostatních

V ordinaci se často setkávám s muži i ženami, kterým nemoc výrazně snížila životní standard. Se strachem ze závislosti na svém okolí se setkává více méně každý nemocný. Tento strach samozřejmě souvisí i s finanční závislostí,“ říká Laura Janáčková,

I když si je podle průzkumu většina Čechů vědoma finančních rizik, která s sebou onemocnění přináší, záložní plán nemají. Výpadek příjmů a další náklady, které zdravotní pojišťovna nehradí, by z vlastních úspor dokázalo pokrýt jen 13 % Čechů.

Skoro polovina lidí naopak vůbec netuší, jak by výpadek příjmů v případě onemocnění řešila. Jak se s tím vypořádat? Pokud nemáte na kontě dostatek peněz pro takové případy, ani přátele, kteří by vám půjčili, zařiďte si pojištění. V rámci životního pojištění si můžete pojistit i pro případ vážné nemoci.

Autor: Pojišťovna České spořitelny

Pojišťovna do konce roku vyplácí dvojnásobek

Například Pojišťovna České spořitelny nabízí speciální akci. Pokud si do 31. prosince 2018 sjednáte pojištění vážných nemocí v rámci FLEXI životního pojištění a v budoucnu onemocníte rakovinou, pojišťovna vám vyplatí dvojnásobek sjednané částky. Akce je určená jak pro nové, tak i stávající klienty. Pojištění vám tak pomůže pokrýt výpadek příjmu, když kvůli potřebnému léčení nebudete moci pracovat, a zvýšené náklady spojené s léčbou. Více na www.flexi.cz/akce.