Pientí akce

Už od 9 hodin si můžete připomenout události 17. listopadu u pamětních desek na budově Hlávkovy koleje na Novém Městě v Praze 2, akci pak završí v 9.40 kladením věnců. Poté se průvod přesune do Žitné ulice, kde jako každým rokem i letos pořádá Studentská komora Rady vysokých škol Vzpomínkový akt v Žitné ulici u pamětní desky Jana Opletala a Václava Sedláčka, jehož cílem je uctít památku studentů hájících akademické svobody a lidská práva. Od půl dvanácté pak proběhne Pietní akt na Albertově, kde budou mít projevy akademici a studenti.

Petr Pithart na Albertově 17. listopadu 2016
Autor: Foto Blesk - Daniel Černovský

10: 00 Slavnost Korzo Národní 

Celou Národní třídu v sobotu 17. listopadu letos poprvé obsadí slavnost Korzo Národní a nabídne koncerty, divadlo, autorská čtení, výstavy nebo program pro děti. Vystoupí The Tap Tap, Katarzia, Jiří Stivín a pěvecký sbor Festa Academica, v literárním programu se představí Zdeněk Svěrák, Anna Geislerová a Michael Žantovský, divadelní scénu obsadí divadelní spolky Spitfire Company a 11:55. Skauti budou držet čestnou stráž u pamětní desky a v 13:00 zazpívají státní a skautskou hymnu a promluví starosta Junáka Josef Výprachtický. Ve 14:00 zazní rockové oratorium Eversmiling Liberty v podání středoškolských sborů. Historické legionářské drama ke stému výročí republiky představí Národní divadlo. Více na www.dikyzemuzem.cz.

Korzo Národní 2017
Autor: Eva Fornálová

13:00 Oslava 17. listopadu formou satirického karnevalového

Centrem Prahy projde v sobotu satirický průvod masek s názvem Sametové posvícení. Karneval, do kterého se zapojí studenti středních i vysokých škol a zástupci občanských iniciativ, poukáže na nešvary současnosti, jako jsou třeba dopravní zácpy nebo nadužívání plastů. U příležitosti státního svátku 17. listopadu se letos uskuteční sedmý ročník této akce, kterou pořádá iniciativa Fór-um. Masky doprovodí jako tradičně živá hudba. Na tiskové konferenci to ve středu řekl zástupce organizátorů Jakub Otčenášek.

Sametové posvícení: Satirický karnevalový průvod v centru Prahy (17. listopadu 2015)
Autor: ČTK

16:30 Koncert pro budoucnost

V podvečer se pak na Václavském náměstí uskuteční Koncert pro budoucnost, kde vedle zpěváků vystoupí řečníci jako Juraj Šeliga, který stojí za iniciativou Za slušné Slovensko, nebo Lex Paulson, jeden z autorů volební kampaně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Účastníci Koncertu pro budoucnost 2017, který měl 17. listopadu v Praze připomenout významné okamžiky historie a upozornit na současné problémy.
Autor: ČTK