Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Medvěd míří na Ostravu! Na hoře Smrk ho vyfotil Král cyklistiky Kulhavý

Autor: ČTK, dce - 
16. listopadu 2018
20:22

Ostře sledovaný medvěd se v posledních dnech pohybuje kolem Ostravice v Beskydech. Ve čtvrtek ráno ho prý zahlédl hotelový host. Obec před šelmou varovala na svých internetových stránkách. Podle Milana Orálka z Českého svazu ochránců přírody hodně záleží na věrohodnosti svědectví. Nemusí ale jít ani o zvíře, které napáchalo v minulých týdnech škody na Vsetínsku. V Beskydech jsou podle stop totiž medvědi dva! A jednoho z nich vyfotil i český cross country cyklista Jaroslav Kulhavý.

„Upozorňujeme občany obce Ostravice, že dne 15. 11. 2018 kolem 8:00 byl na rozhraní obce Ostravice a Čeladné viděn medvěd. Žádáme občany, aby dbali zvýšené osobní bezpečnosti,“ uvedli zástupci Ostravice na stránkách obce.

Starostka obce Pavlína Stankayová dodala, že zvíře ve čtvrtek ráno viděl host jednoho hotelu v Čeladné, který po rozbřesku vyrazil proběhnout se do lesa. „Prostřednictvím pracovníků hotelu jsme informaci ověřovali. Host má dokonce 15 fotografií. I proto jsme upozornění zveřejnili.“

Medvěda tentýž den vyfotil i Král cyklistiky Jaroslav Kulhavý. Zvíře zachytil v lese na hoře Smrk.

Podle Milana Orálka z ČSOP je věrohodnost svědectví velmi důležitá. „Pod vlivem informací z médií se nám ozývají lidé, kteří v lese uvidí cokoliv hnědého nebo černého,“ řekl. Podle něj ale není vyloučeno, že by se medvěd z Valašska dostal až do moravskoslezské části Beskyd. Může ale jít i o druhé zvíře, jehož stopy ochránci přírody našli. „Kromě medvěda ze Vsetínska, který je mladý a pravděpodobně nemá správné návyky, se v horách pohybuje ještě jedno zvíře. Jeho stopy jsou o něco širší. Předpokládáme, že je šelma i starší,“ řekl.

Mladý, asi čtyřletý, medvěd se v regionu Valašska pohybuje od září. Podle odborníků se chová netypicky, chodí do blízkosti lidských obydlí a ztrácí plachost. V kraji už zabil minimálně tři desítky ovcí, kozy, králíka a kohouta a zničil několik úlů. Ochránci přírody a myslivci se snaží zvíře odchytit do klece, kterou nainstalovali na Vsetínsku. Dříve hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) mluvil o odstřelu. Ukázalo se však, že medvěda je v případě odchytu kam umístit, dočasně by mohl být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem zoologická zahrada z Belgie.

hafblaf ( 16. listopadu 2018 21:53 )

Evakuace Ostravy bude nevyhnutelná.

gogo56 ( 16. listopadu 2018 20:59 )

ide robit na šachtu , potřebuje nějaké uhlí , to že jsou dva tvrdím od začátku možná i tři , začíná být zima jdou chrápat !!!

frantacizek ( 16. listopadu 2018 20:54 )

tož vitaj pošleme ti souřadnice na náš bar

rbwtrnava ( 16. listopadu 2018 20:46 )

 spodina vlastne pomaha tomu, aby nejaky krveriznivy uchyl (polovnik) mal sancu si zastrielat.. smutne, ze sa uz zviera ani v lese neskryje

jasnovidec01 ( 16. listopadu 2018 20:46 )

nejdou zobrazit fotky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání