Forman Tomáš Šutera (43) z Jadlové u Poličky si pečlivě nastudoval cestu do centra Brna přes několik městských částí. „Byla to velká výzva. Koně jsou ale pohodáři, nic je nevyvede z klidu. K hladkému průjezdu pomohl i policejní doprovod,“ řekl Blesku vozka. Trasu dlouhou 15 kilometrů urazili koníci za čtyři a půl hodiny včetně nezbytných zastávek na oddech.

„Bylo na ně trochu teplo, proto jim pauzy přišly vhod,“ komentoval Šutera cestu Brnem, při které na pohodu koníků dohlížela i jeho dcera. A jaká odměna čeká oba neunavitelné tahouny? „Asi jim dám volno a nebudou muset nejbližší šichtu makat v lese,“ usmíval se majitel Barona a Nastasji.

Vánoční stromek z bílovického polesí Brnu každoročně daruje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny. Letos došlo ke komplikaci, původně vybraná jedle obrovská proschla, nahradil ji proto čtyřicetiletý smrk ztepilý.

Tradice Vánočního stromu republiky z roku 1924 se odvíjí od nálezu opuštěného děvčátka v bílovickém polesí. Spisovatel Těsnohlídek našel inspiraci, jak pomoci opuštěným dětem v Kodani, díky ozdobenému stromku a sbírce pro chudé děti. Výtěžek z Brna v roce 1924 umožnil vybudovat dětský domov Dagmar.

Fotogalerie
11 fotografií