Den 13. listopadu 2016 byl osudovým pro tehdy sedmnáctiletého Daniela Křečka. Čekal v Plzni na vlak, aby se mohl vrátit domů. S kamarádem je ale napadla obrovská nerozvážnost: vyšplhali na vlak, aby si na jeho střeše pořídili fotografii.

„Vylezli jsme nahoru, byli oba v podřepu. Když jsem si stoupl, trefil mě obloukový výboj, spadl jsem mezi vagony a zlomil si páteř. Kamarád mi vše popisoval, říkal, že musel seskočit dolů, na mně hořelo oblečení, takže mě hasil rukama a bundou a zavolal záchranku,“ popsal hrůzné okamžiky mladý pacient.

Boj o život

Následovala dlouhodobá hospitalizace, během které se začaly objevovat zásadní komplikace. Do spodní části Danielova těla se totiž vracela infekce, kvůli které se mladík zmítal v nekonečných horečkách. Situace začínala mít jen jedno jediné řešení. V tomto případě to byl zákrok, kterému se odborně říká hemikorporektomie. Zjednodušeně řečeno jde o odebrání celé spodní poloviny těla, aby se zbytek zbavil nikdy nekončící infekce. U tohoto zákroku je procento úspěšnosti a přežití pacienta 50 procent.

Podívejte se na dokument nemocnice, který celý případ podrobně popisuje (UPOZORNĚNÍ: video obsahuje drastické záběry):

Tato operace se vůbec poprvé realizovala v 60. letech minulého století. Na světě se eviduje jen něco přes 50 takových zákroků, u nás se provedly pouhé jednotky. Poslední operace před Danielem se uskutečnila roku 2008 na Bulovce.

„Pacient byl na sále 18 hodin, samotný výkon trval přes 16 hodin, během kterých tam bylo nonstop 22 lidí různých profesí. Šli jsme s velmi podrobným plánem, takže jsme měli načasovány jednotlivé fáze. Ukázalo se, že příprava byla ne nezbytná, ale byla výtečná. Podařilo se nám vše pospojovat,“ uvedl k samotnému zákroku profesor Jiří Hoch, přednosta chirurgické kliniky II. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Motole. Následovala dlouhodobá rekonvalescence, po které se mladý pacient může s jistým omezením vrátit k samostatnosti.

Morální vzkaz ostatním

Daniel Křeček si je po dvouleté obzvláště náročné léčbě vědom, že se prakticky podruhé narodil. Je vděčný celému velkému lékařskému týmu, kterému se ho podařilo zachránit a vrátit zpět do života. Mladý muž se dle vlastních slov vrací s trojnásobnou chutí žít, raduje se z maličkostí. Chce si udělat řidičský průkaz a zapojit se do každodenních starostí.

„Chtěl bych ostatním vzkázat, aby se vyhýbali elektrickému proudu, vlakům a všem těmto nebezpečným věcem. I když se o tom mluví málo, stává se to. Lidí, kterým se to děje, je na světě čím dál víc. Ostatní by si na to měli dát vážně pozor,“ dodal Daniel Křeček.

Blesk.cz navštívil Daniela v nemocnici také 14. srpna 2017:

Fotogalerie
15 fotografií